Kritika na dar


| 09.11.2007. | Poezija

Tags: ,

Moja prva kritika (mada bi precizniji naziv bio analiza) u životu. Molim sve koji ovo budu čitali da imaju to na umu.

“Banetu na dar” (sa znacima navoda) – autor: Deda

Pesma “Banetu na dar” (sa znacima navoda) je nastala iz čiste autorove potrebe da prikaže pesniku i piscu da se sadržina, forma i stil u pesničkom izražavanju mogu prikazati i na jednostavan način. Da se obične diskusije, mogu staviti u stih. Ovo je autorova reakcija na jučerašnji dogadjaj. Lepo opisana, sa jasnim prikazom svega onoga što se dešavalo u jednom neformalnom i opuštenom razgovoru.
Znaci navoda u samom naslovu pesme, pored jasnog prikaza kome je namenjena, pokazuje da se ne radi o običnom daru. Pesma je i prozivka junaka na reakciju, jer je inspirisana dijalogom koji se vodio imedju njih.

I bi slovo, i bi reč.
A misli se same nakupile već.

Podstaknut već objavljenim pesnikovim delima, kao i delima objavljenim pod Kišobranom nekih drugih autora, (sa posebnim naglaskom na ovu priču koja je i izazvala autorovu rekaciju), autor pesme želi da svom junaku kaže da ga dela sigurno nisu ostavila ravnodušnim.

Na kup, na gomilu ludu,
I Bane se našao u čudu.
Odakle da krene,
šta gde da turi,
gomila je velika
a prostora malo.

Nakon što je autor sve svoje misli i utiske o delima, izrekao svom junaku, blago je šokirao junaka i naveo ga na razmišljanje, kako da razume i upakuje u normalan tok (po njemu) taj izliv emocija kod autora. Pokušavajući da napravi red od reči koje je autor izrekao, Bane, junak ove pesme, pomalo nevešto, sve dublje zalazi u analizu pomenutih dela i pokreće raspravu koja uključuje i ostale prisutne za stolom.

O formi se vodi rasprava prava,
sadržaj pesme od svega odudara.
Kako pravac da odredi,
na šta će pesma da liči?

Autor već tada pesniku saopštava da ima nameru da se bavi pisanjem poezije, i pokušava od junaka da izvuče što više informacija, i saveta, kako treba pisati pesmu. Na smeh prisutnih za stolom nisu se obazirali na svu sreću. Medjutim autorovim pitanjima nije bilo kraja, što je junaka pomalo naljutilo te mu je sasvim ozbiljno saopštio …

Ah Deda, ti zbornički klincu,
ti ćeš formu da mi menjaš?
Pa nije pesma k’o što misliš
neka ludorija tvoja.

I dalje vidno uznemiren, ali ipak sa osmehom na licu, junak ove pesme dalje objašnjava autoru suštinu pesničkog izražavanja.

Pesma je emotivno štivo
što čitaoce na muke stavlja.

Sa tom konstatacijom su definitivno bili saglasni svi prisutni. Medjutim, autor je otvorio još jednu temu za diskusiju, a to je razumevanje poezije. Tu su se javila oprečna mišljenja. Svoj stav je autor pesme iskazao sasvim jasno

Hiljadu će dana i noći
razmišljajući proći,
izmedju redova će čitati
po ko zna koji put iznova,
videće formu, pravac i sadržinu
ali suština će ostati nedodirljiva.

Koliko god smo u stanju da analiziramo nečije delo, poznavajući ili ne autora, suštinu sigurno nećemo razumeti. Pre bih rekla da je autor ovde hteo da dotakne i pojam same “potrebe” da neko na takav način iskaže svoje emocije. Autor dalje kaže da je u pesmi moguće videti sve, sem onog što je pisac pesme baš u tom trenutku osećao.

Naredna strofa je otvoreni poziv junaku ove pesme da sve ovo što je on sam prikazao, na način na koji je želeo i umeo, da sam napiše pesmu kako bi autor na jednostavnom primeru ustanovio različitosti u prikazu i emocija i zapažanja, pa donekle i pogleda na život. Kako se jedan isti dogadjaj i diskusija, mogu pretočiti u stih, iz dva pera, i pogleda na iste iz različitih uglova.

Iz gomile, Bane, uzmi
pa po redu slaži,
ni rime ne mora biti,
samo ti pesmu prikaži.

Na kraju autor nije sasvim siguran kakva će reakcija biti junaka ove pesme, i želi da mu saopšti da je pesma ipak nastala iz iskrenih emocija, jasnih i lepih, da nema zadnjih namera, da je razmišljao o svom junaku sve vreme dok je pisao svoju pesmu (uz male prekide – izvinjavam se), i da bi autor bio presrećan da junak ipak prihvati ovu pesmu na dar i od srca. Sasvim je jasno saopštio i vreme kada je pesma nastala, i način na koji je autor gradio svoju pesmu. Da možda još uvek nije pohvatao sva pravila pri pisanju poezije, da će junak verovatno to primetiti, ali da i sam pokušaj ovakvog načina izražavanja treba da bude jasan znak, da je junak dosta uticao na samog autora.

Ovu pesmu ne baci,
već od Dede na dar je primi.
Do kasno u noć,
slovo po slovo,
reč po reč,
od srca za tebe je …

Deda, možda ova “kritika na dar” (znaci navoda su samo u funkciji naglašavanja teksta a bez linkovanja), i nije neki komentar na tvoju pesmu, ali je definitivno odgovor na tvoje pitanje, ovde postavljeno:
– Šta je to “Pred BlogOpen sindrom“? – čiji je naziv prvi formulisao Rain Dog u komentaru na ovaj članak.

About the author


Suzana

 • twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • rss
 • email
Related Posts

Discussion: Total 8 Response

Comments: 7 to “Kritika na dar”

 1. Deda says:

  Ko god bude procitao tvoju kritiku, neka zna da je razgovor bio izuzetno kvalitetan, obrazovni, produktivan, ….da je Bane neko ko zaista mnogo zna o pisanju pesama, jer je i sam autor nekoliko zbirki pesama.Takodje, priznat i puno puta nagradjivan kao autor.Treba znati da je Deda do sada napisao samo nekoliko pesama.
  Hvala ti Suske za ovu kritiku, svidja mi se.

 2. pdutr says:

  Mislio sam da vas zajebavam ali ipak neću. Nema smisla. Poštujem sve oblike drugarstva.

 3. Deda says:

  Mozes ti da nas zajebavas koliko hoces, ali mi nadjosmo izdavaca za dz…
  Pa jel znas ti da su meni trazili potpis , ko poznatom…?

 4. pdutr says:

  Ma šalim se bre, Dedoooo, drago mi je da ste se izdali. Za džabe. I ja sam se nekad izdavao, znam kakav je osećaj, a sada sam demode, off, aut i slično.

 5. Deda says:

  Samo se drzi nas, mi cemo te izvesti ponovo na pravi put…

 6. Lang says:

  Ovi izdati su vec poceli sa objavama kritika, bruka :-)))))))))))))

 7. Suske says:

  #Deda
  Molim te da me ne izazivaš više kad sam u PBS-u, vi’š šta sve pišem 😛

  #Pdutr
  Ako niko neće, mi ćemo te izdati, bez problema :mrgreen:

  #Lang
  Jesi videla? Čim me neko izda, ja opalim kritiku. Stvarno BRUKA 😀

Pingbacks & Trackbacks: 1 to “Kritika na dar”

 1. Pre onog - "I bi - BlogOpen" | Sasvim obična priča

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>