Ravnopravnost

Mnogo se govori u poslednje vreme o pravima žena u svetu pa i kod nas, i pored silnih navedenih primera retko gde može da se pročita rešenje koje bi bilo prihvatljivo kojim bi nejednakost među polovima nestala.

Na svest pojedinaca po ovom pitanju ne može da se utiče bez pozivanja na neku zakonsku odredbu. A kad zakon treba da reguliše ponašanje odrasle osobe prema nekome sa kim živi, onda o svesti nema ni govora.

Prvu grupu žena čine one koje batine prihvataju kao jedan prirodan proces. Dakle ostvare neki vid zajednice i smatraju da muškarac treba da ih batina.

Drugu grupu žena čine one koje su zadovoljne i činjenicom da ih neko ne batina.

Treću grupu čine one kojima batinanje ni ne pada na pamet, već pri izboru partnera brinu o seksualnoj kompatibilnosti.

U četvrtu grupu spadaju one kojima se sve gore navedeno podrazumeva, dakle nema razgovora ni o batinanju ni o seksualnoj kompatibilnosti, već partnere biraju po slobodama koji su isti spremni da im omoguće.

A čim pomenemo dozvole, odmah shvatamo da iste same sebe postavljaju u podređen položaj u odnosu na partnera.

U četvrtoj grupi, postoje razne podgrupe, i baš mi je ova grupa najinteresantnija. Tu spadaju naizgled emancipovani muškarci i žene, i naizgled imaju savršen odnos pun razumevanja i poštovanja.

Kažem naizgled jer i tu postoje raznorazna ograničenja i „bolesti“

1. Žene kojima nije dozvoljeno da rade. Dužne su da obavljaju sve kućne poslove, a muškarci mogu da
–    shvataju težinu njihovog posla
–    ne shvataju težinu njihovog posla

2. Žene kojima je dozvoljeno da rade i pri tom su dužne da obavljaju sve kućne poslove, ako su sposobne naravno, a muškarci mogu da
–    shvataju težinu njihovog posla
–    ne shvataju težinu njihovog posla

3. Žene kojima je dozvoljeno da rade, da imaju i hobi, i dužne su da obavljaju sve kućne poslove. Hobi je aktivnost koja može da se, ukoliko to muškarac dozvoli, i ukoliko su one sposobne da ispune sve svoje obaveze, obavlja:
–    u kući
–    van kuće

4. Žene kojima je dozvoljeno da rade, da imaju istu ili veću platu od partnera, da obavljaju sve kućne poslove, da imaju hobi koji mogu da obavljaju i van kuće i pride mogu da se obrazuju a čak im je dozvoljen i izlazak sa prijateljicama bez prisustva muževa i dece. Naravno sve to ukoliko mogu same da se organizuju.

Ni u jednom od gore navedenih podgrupa muškarcu nije poremećen red i mir, nije na sebe preuzeo ni jedan kućni posao, jer on i dalje smatra da to muškarac nikako ne sme da radi, i on i dalje može da se nesmetano kreće i organizuje svoje vreme kako njemu odgovara.
U tu grupu muškaraca spada dobar procenat istih, o kojima je uglavnom brinula majka dok se nisu otisnuli u neki vrstu zajednice sa izabranicom srca svoga. Oni od žene očekuju da im bude i majka i kurva i da bude i poštovana i ugledna u društvu. Skloni su da o tuđim ženama pričaju sa omalovažavanjem i nipodaštavanjem.

Oni sebe smatraju osobama oko kojih se svet okreće te na svaki način moraju biti zadovoljeni.  Ti i takvi nikada neće prihvatiti da im se iko meša u partnerske odnose, možda će nekada i shvatiti da im je partner preopterećen i prihvatiće pomoć u obliku tašte, jer je njihova majka zaštićena vrsta u svakom pogledu.

Takvi nikada ne prihvate ženu, svoju ili tuđu, kao sebi ravnu osobu u intelektualnom i bilo kom drugom smislu, čak i ako imaju isti nivo obrazovanja. Gore je ako imaju viši nivo obrazovanja. Prinuđeni su da svakodnevno ponavljaju obaveštajne rečenice svojoj izabranici kako ona slučajno ne bi zaboravila svoju ulogu, majke, snajke i kućne pomoćnice. Kurva se podrazumeva.

Takvi muškarci su u stanju da ucenjuju, na primer, ako ne uradiš to i to ZABRANIĆU ti … i pri tom sebe svrstavaju u grupu emancipovanih muškaraca a ne shvataju da ni po čemu nisu drugačiji od onih koji batinaju svoju ženu.

manoftheyearow6

Kad govorimo o kućnim poslovima  takav jedan muškarac je u stanju da pita svoju ženu šta je ona radila, dok je on spavao na primer, i daje sebi za pravo da proceni vreme za koji je neki posao morao biti obavljen, iako nikada nije usisao kuću, spremio išta više od supe iz kesice, oribao WC, obrisao prozore, obrisao prašinu, okupao decu …. i mogu ja tu da nabrajam do prekosutra. On procenjuje ono što nikada nije radio, što ne zna kako se radi i nema nameru to isto ikada da radi, jer ti poslovi pripadaju nižoj vrsti, tj. – ženi. Samo oni muškarci koji imaju priliku da se odvoje od majčine sise (npr. u periodu školovanja) i osete makar deo obaveza koje podrazumevaju obavljanje kućnih poslova, kasnije nemaju problem da istu praksu primenjuju, bilo da time pomažu majci ili nekome koga su izabrali da ih prati kroz život.

Nisam pomenula, ljubomoru, sujetu, egoizam, ograničavanje novčanih sredstava, deljenje na moje i tvoje svakog dela zajedno stečene imovine, komentarisanje visine unetih novčanih sredstava u kućni budžet, dvostruke aršine, prava na odlučivanje oko bilo koje aktivnosti zajednice, zapravo sve ono što bi podrazumevalo gubljenje ličnih sloboda ili gubljenje kontrole, muškarac neće prihvatiti.

Za svaku promenu je potrebno neko vreme, a za ovu će izgleda biti potrebni vekovi.

Zato svi vi, a naročito vi koji imate decu, razmislite kako ih vaspitavate, zapravo, razmislite kako se ponašate i šta će to deca naučiti od vas.

Ne generalizujem, ne optužujem, ne svrstavam i razvrstavam, samo sam gledala malo svet oko sebe, svrstavajući u isti i sopstveni dom.

p.s.1 Post sam napisala odavno, i nekako nikada nije bila dobra prilika da se objavi, ali me je drveni advokat podstakla da to sada uradim.
p.s.2 Moram da izvršim i neko testiranje 😉

Slika preuzeta odavde.

7 thoughts on “Ravnopravnost

  1. …Za svaku promenu je potrebno neko vreme, a za ovu će izgleda biti potrebni vekovi…

    Za sve si upravu ali ovo bih izdvojio :)))

    Ovo je surova istina za oba pola podjednako ceka vekovno ucenje…

  2. A gde je peta grupa? Ima nas i koje smo udate za normalne, zdrave i ODRASLE muškarce.

    Pod odraslom osobom podrazumevam nekoga ko može da živi samostalno i ne treba mu niko drugi da bi mogao da preživi svakodnevnicu – to podrazumeva i da je neko sposoban da obavlja sve kućne poslove i da se brine o potomstvu (i da to i radi, zato što zna da je to neophodno za normalno funkcionisanje).

    Brak je zajednica u kojoj je potrebno činiti kompromise i ustupke. Ne mislim da sve treba meriti vagom, ali je za zdrav brak potrebno da odnos između uzimanja i davanja bude ujednačen sa obe strane.

  3. Između normalnih, emancipovanih i lepo vaspitanih ljudi i međusobni odnosi su normalni i tolerantni. Oni drugi žele da po principu nevaspitanja i bahatosti dominiraju nad pripadnicima oba pola zloupotrebom situacija u kojima su se izborili da imaju neku moć. Zato na našim blogovima treba žigosati svaki konkretan primer bahatosti, nevasapitanja, sebičnosti i svih drugih loših navika i postupaka.

  4. Samo bih napomenuo da izuzetno postujem i cenim zenski rod i da kad je ravnopravnost u pitanju, ne postavlja se pitanje u mojoj glavi !!

  5. Ispustila si onu grupu gde muz, ljubi ga majka, svojoj izabranici daje pravo da njega, velicanstvenog, drzi u vitrini i pri tome je ponosna sto joj je dozvolio da ga izdrzava.

    A ja, sirota, nigde da se udenem. Bas sam drkos.

  6. Volela bih kad bi nekako moglo da muževima iz tih grupa budem žena bar po dva dana. Preseo bi im i brak i život mamicuimdaimmamicu…iznervirah se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.