Komunikacija – Primanje poruke

Ako mislite da znate sve o ovoj temi, pročitajte ovaj tekst, namenjen je baš vama, vama koji mislite da ste doktorirali na komunikacijama i da niko, baš niko nema šta posebno da vam kaže o njima.

Osnova svake dobre komunikacije je ŽELJA da to radite, kao i za svaku drugu stvar u životu. Ne zato što je neko rekao da tako treba, već vi smatrate da to tako treba. Ako ne razmišljate tako, onda je bolje da ne radite ništa.

Kanali za komunikaciju

Možete da komunicirate na različite načine, neki od kanala su:

– Golub pismonoša
– Fiksni telefon
– Faks
– Mobilni telefon
– Email
– Kntakt forma na sajtu
– Blog
– Facebook
– Twitter
– Ostalo

Ako ste svoje poslovne partnere, saradnike, poznanike, prijatelje, rođake obavestili o kanalima putem kojih mogu da komuniciraju sa vama, bilo bi dobro, da pre nego ih obavestite o tim kanalima, naučite da ih koristite.

Znam da je teško da se uči, naročito ako niste navikli da učite, ili ste sa učenjem završili u prošlom veku, onda je red da to priznate prvo sebi, a potom svima (gore navedeni) i da navedete samo one kanale za komunikaciju koje koristite.

Ako pak imate želju da budete IN, da pokažete svetu da vi umete da komunicirate i telepatijom, ponavljam, naučite onda. Nije dovoljno samo da kažete da znate, već da znate. Ali stvarno.

Saveti

Da bi ste dobro komunicirali putem nekih od navedenih kanala, morate redovno da pratite te kanale koje ste naveli. Dakle:

– Redovno hranite goluba pismonošu da ne crkne
– Nemojte dozvoliti sekretarici, ženi, da legne na fiksni i da prepričava poslednju epizodu „Kasandre“ sa drugaricom
– Proverite svakoga jutra da li imate dovoljno papira i trake u faks mašini
– Punjač za mobilni telefon nosite sa sobom, ako putujete međ’ medvede, nosite prenosivi punjač
– Redovno plaćajte račune za Internet, praznite svoje sanduče da se ne pretrpa, jer će u protivnom sve padati pored sandučeta, a ako imate znatiželjnog komšiju, može biti i nezgodno kad pročita da ste ga prijavili zbog galame
– Ako vam poruke iz kontakt forme stižu na alternativni email, primenite prethodnu stavku i na njega
– Pratite bar sopstveni blog, ako se njime hvalite
– Podesite da vam poruke, komentari, lajkovi i cimanja stižu na email
– Twitter nosite u džepu od garderobe koju nosite, što bliže telu i obavezno uključite vibraciju i zvučno obaveštenje
– Razmislite sami o ostalom, ili me pitajte šta da radite sa određenim kanalom, koji nisam navela, a vi ga koristite, raspoložena sam da vam odgovorim.

Dobra komunikacija

Dobro komunicirate ako poznajete i koristite osnovne korake. Naučili ste da:

1. Slušate ili čitate
2. Razmislite o onome što ste čuli, zapravo razumete šta ste čuli ili pročitali
3. Pitate ako vam nešto nije jasno, uz napomenu šta ste razumeli
4. Prosledite povratnu informaciju, naročito tada kada mislite da se ona podrazumeva

Ako mislite da su ovi koraci laki, varate se, mnogi padnu već na slušanju (čitanju). Drugi korak uopšte ne koriste, a kod trećeg vi to i saznate.

Četvrti korak je najbolji pokazatelj vaše ekspertske komunikacije. Njome omogućavate svima sa kojima komunicirate, u eri u kojoj imate milion+1 kanal za komunikaciju, da shvate koliko zapravo znate da koristite neki od kanala.

Primeri iz prakse i mali saveti

1. Kada vam šef kaže, idite do Petra Petrovića i pitajte ga da li …, to znači da odete do Petra, pitate ga šta vam je šef rekao, razumete to, ako ne možete da razumete, zapišite. Zatim je potrebno da odete kod šefa i sve mu to prenesete.

2. Ako ste napisali na vašem sajtu da za komunikaciju koristite email, fiksni telefon sa faksom i mobilni telefon, onda ne sme da vam se desi da povratna informacija onome koji vam je nešto poslao bude:

– Osoba kojoj ste poruku poslali istu nije primila, a bogUmi, na tom mestu nema sile da je ikada primi, jer to sanduče ne postoji
– Primila bi ona to što ste mu poslali ali nema mesta, probajte za jedno 18 dana, jer ona otprilike na 15 dana proverava svoju poštu
– Obaveštenje da ste vi primili njenu poruku, ali vas boli uvo da joj odgovorite
– Da dozvolite da vas kontaktira, 3 dana nakon što se nista javili, nekom teškom alternativom kao što je fiksni telefon, a sekretarica doručkuje pa joj punim ustima odgovara da “zovne” kasnije da se ne bi udavila
– Da za alternativu iskoristi vaš mobilni telefon i zatekne vas u sred cenjkanja na pijaci za džak paprika, jer je pozvala baš kad je pijačni dan, i da vi u to vreme nikada niste na poslu, i pravo je čudo kako ona to ne zna jer je sekretarica trebalo da joj kaže
– Da vas opet kontaktira posle 3 dana, jer ste zaboravili da je zvala, mislim kako i da zapamtite kad vam je fokus bio na zimnici, preko paprika, a vi krenete da joj objašnjavate kako je najbolje da vam sve to pošalje faksom
– Da joj sekretarica saopšti da faks pošalje “u susednu kancelariju”, jer je njen ostao bez trake pa se ništa ne vidi, a da osobu iz susedne ne obavesti da će stići faks, pa osobu koja pokušava sa vama da komunicira još primorate da i nekom tamo objašnjava o čemu se radi
– Da joj na kraju, nakon 18 dana, ne stigne nikakva informacija, te da je primorana da vas opet zove na vaš mobilni telefon, prethodno se raspitavši da nije pijačni dan, da sekretarica ne doručkuje, da je preuzela faks iz susedne kancelarije i da vam je sve to uručeno, a vi da joj saopštite da ste izgubili faks, te da ona to sve pošalje opet, ali da ovoga puta može i putem email-a jer ste sredili sanduče
– Da je oterate u peršun jer se nije oduševila što ste vi upravo saznali da imate email.

O tome, kako treba da reagujete na poruku koju primite, šta još treba da znate da bi ljudi vašu poruku smatrali relevantnom, čitajte u narednim postovima o komunikaciji.

5 thoughts on “Komunikacija – Primanje poruke

  1. Moj prvi komentar na neciji blog. Do sada sam samo citala, a valjda sa pisanjem mojih prvih blogova, vidim o cemu se radi. Svideo mi se tvoj teskt, jer vidim koliko jos treba da ucim o komunikaciji. To je nesto sto se, cesto,kod nas, samo podrazumeva,a nije bas tako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.