Virus covid19 – Srbija u doba korone

Hmmmda, pišem posle nekoliko godina i baš sada u doba virusa, da i ja kažem neku šta treba da radimo i kako treba da se ponašamo kada ovako opasan virus nije prisutan.

Kada je prisutan, kao što je slučaj ovih meseci i biće kod nas još neko vreme, sve to treba da se uveća, ubrza, pojača, smanji ili anulira, u zavisnosti o čemu se radi.

Linkovi

Ukoliko samo želite da pratite kako virus covid19 osvaja svet, ispratite sledeće linkove

Za ceo svet – https://coronavirus.thebaselab.com/

Za Srbiju – https://covid19.rs/

Šta to treba da radimo kada nema ovako opasnog virusa a šta kada nam se cereka ispred ulaznih vrata

UVEK treba da koristite maske kada ste bolesni, kada kijate ili kašljete a koristite javni prevoz ili ustanovu gde postoji veliki broj ljudi koje možete da zarazite. Trenutno, dok covid19 hara svetom, bez maske nemojte izlaziti ni na balkon, ako je balkon komšije tik uz vaš.

UVEK treba redovno da perete ruke: posle toaleta, odmah nakon ulaska u stan, pre jela, nakon jela, nakon otvaranja pošte, nakon diranja novca, nakon čitanja novina, nakon otvaranja ulaznih vrata zgrade, stana, javne ustanove. Trenutno, dok covid19 hara svetom, pored pranja ruku sa sobom nosite maramice natopljene alkoholom, alkohol u spreju ili gel za suvo pranje ruku i ne čekajte da vam se ukaže prilika da perete ruke, nego ih odmah dezinfikujte nakon nekih od gore navedenih radnji.

UVEK treba da očistite obuću kada uđete u kuću. Naročito ako nemate posebno odvojen prostor za držanje obuće, nego pored nje prolazite dok boravite u kući. Trenutno, dok covid19 hara svetom, čim uđete u kuću dezinfikujte obuću asepsolom. Naravno, treba koristiti rukavice dok to radite.

UVEK treba redovno prati garderobu i provetravati jakne i gornje delove odeće na svežem vazduhu. Trenutno, dok covid19 hara svetom, odeću skidate odmah nakon ulaska u kuću i perete ili dezinfikujete.

UVEK treba redovno da dezinfikujte toalet. Asepsolom i nekim preparatom za skidaje kamenca i dezinfekciju. Trenutno, dok covid19 hara svetom, to radite nakon svake upotreba toaleta, bez izuzetka. Odmah nakon toga dobro operite ruke.

UVEK treba redovno da održavate ličnu higijenu. Da se kupate svakoga dana. Da nakon kupanja koristite čistu garderobu. Trenutno, dok covid19 hara svetom, ukoliko ste bili u prostoriji gde postoji potencijalna opasnost od zaraze, treba ovo da primenjujete onoliko puta koliko puta ste bili izloženi.

UVEK treba da upražnjavate fizičku aktivnost i to najbolje napolju, na svežem vazduhu. Treba da šetate, trčite plivate, skijate, … šta god ste u mogućnosti. Trenutno, dok covid19 hara svetom, NEMOJTE to da radite ukoliko niste na nekoj planini gde oko vas nema žive duše. Ostanite kod kuće. Vežbajte kod kuće uz otvoren prozor, jogu, ples, aerobik…

Srbi su najjači narod na svetu, naročito kada se bore protiv vidljivog neprijatelja, došlo je vreme, upravo sada, da se borimo i protiv ovog nevidljivog. Zato je posebno opasan. I kada covid19 prođe, niko nam ne garantuje da sledeće godine neće doći neki mutant covid21, koji će nam doći glave samo zato što nismo naučili da primenimo ono što piše iza reči UVEK.

Budite odgovorni. UVEK. I sugerišite neodgovornim ljudima kako treba da se ponašaju. Vaše zdravlje i od njih zavisi.

Ovoliko se covid19 zadržava na pojedinim materijalima. Ukoliko ih tretirate alkoholom ili asepsolom, nestaju za par minuta.

2 thoughts on “Virus covid19 – Srbija u doba korone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.