Facebook shalabasere iliti fejsbuk šalabajzer

Kada ti je komšinica, zapravo njena ćera, rekla, da bi bilo baš cool da otvoriš stranicu na fejs i da tamo prodaješ te tvoje sitničice, đinđuve njenim drugaricama, jer one tamo izlaze svaki dan; vunicu i konce babama, jer i one izlaze tamo i čekaju da im deca iz beloga sveta postave sliku unučeta a iz dosade upošljavaju ruke, jal s heklicu, jal s igle; pa materijale, pa repromaterijale; udarila ti para na uši i rešio si od odma’ bez konsultacija da otvoriš i da pokreneš prodaju. Za edukaciju nije bilo potrebe, jer hej, pa ti bre fejs imaš već dve godine, i sve znaš.

I tako ti otvoriš stranicu, istrčiš iz radnje, slikaš radnju, staviš sliku i napišeš prvi status „Dođite tu i tu imamo svašta nešto za sve“. I čekaš.
Prvi dan niko ništa nit’ pita niti dolazi u radnju pravo s fejsa. Fejs ne pominju.
Sutradan slikaš rafove u radnji. Postaviš na fejs. Ništa.
Treći dan istreseš vunicu, konce, dugmiće, igle, čipke, trake, na sto i sve to slikaš. Staviš na fejs i čekaš. Opet ništa.
Nije ti jasno. Šta može da nije u redu.

Rešiš da kažeš svojim fejsbuk prijateljima da imaš fejsbuk stranicu radnje i da tamo mogu da naruče robu i da ćeš ti da pošalješ brzom poštom. Ma jok. Dobio si par lajkova, neko ti napisao ispod statusa „super, svaka čas’, samo napred“ i jopet ništa.

Šta ćeš, počneš da gledaš i kopiraš konkurenciju.
Kreneš objavu za objavom. Slikaš jednu stranu radnje, i napišeš, evo to je vunica. Pa nabrojiš: Jela, Alize, Petek… i onda neki pitaju: “pošto ona levo gore u prvi box?”, ili “je l’ boja ista i na slici i uživo?”, “a pošto je ova u treći red?”, i ti vidiš da to tako ne ide.

Prekopiraš od jedne konkurencije kako radi objave, ali nisi uspeo da stigneš do svake stavke koju želiš da prodaš na netu i staviš u odgovarajući album, na primer.

Za sajt nisi ni čuo. To ti je čudo neviđeno. To je van tokova, tamo niko ne izlazi. Kakav sajt, fejsbuk je bre ceo internet.

Mislio si da se to samo postavlja, samo ažurira, i da su samo tebe čekali svi ovi što vilene na fejsu i baš obožavaju da te pola sata pitaju ono što si trebao da staviš iz prve, sliku, šta prodaješ i po kojoj ceni i koliko ima na lageru, ako su količine ograničene.

Šta ćeš, batališ.

Stranicu ne gasiš. Greota. Ništa ne objavljuješ, jer nema svrhe, na pitanja ne odgovaraš, jer te mrzi.

Sve ja to razumem, imaš pravo na sve!

Ali mi se svi razlikujemo upravo po tim iskorišćenim i neiskorišćenim pravima i obavezama.

Po tome se razlikuju uspešni od neuspešnih.

Razlikujemo se po tome da li smo kopirali, angažovali nekoga ko zna ili smo sami naučili.

Po tim, i još mnogim sitnicama i krupnicama se razlikuju oni pravi prodavci na sajtovima i fejsbuku od vas šalabajzera.
A ima vas vala šalabajzera, nema ni broja ni kraja.
Sve expert do experta.

One thought on “Facebook shalabasere iliti fejsbuk šalabajzer

  1. Ovo spamovanje gledam svaki dan i smučilo mi se. Od kako je “Facebook internet”, moja rođena majka je prestala da mi odlazi na blog, jer misli da nema novih članaka pošto joj nisu izašli u feedu na prvoj strani. A te gospođe sa vunicom itd. su već druga priča. Ne dao bog da im se neko zameri, sve znaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.