Vozi Miško …..


| 23.10.2007. | Društvo

Tags: ,

Blogerski ABC: Slovo V

Svi koji me znaju, znaju i to da ja automobile uglavnom raspoznajem po boji. Pre neki dan me pitali: “Koji auto vozi deda?” (to je BITNO iz nekog razloga), odgovorih u mom stilu: “Teget.”.

Dakle pre neki dan, u ranim jutarnjim satima, ispred našeg krem automobila kretao se beli auto. Beli sa jasno vidljivim oznakama i rotacionim svetlom na krovu, i još nekim silnim znakovima, da nam svima bude jasno čiji je taj auto. Stao je zbog crvenog svetla na semaforu. Rotaciona svetla nisu bila uključena-da se zna!

Moguće kretanje automobila na toj raskrsnici je levo, desno i pravo. Pravo je parking. Beli automobil ne daje nikakve signale da želi da skrene. Pretpostavih ide na parking. Uključuje se zeleno svetlo na semaforu, beli auto skreće u levu traku. Interesantno. E sad put na koji se uključuje ima tri trake, dve za kretanje u pravcu na koji je skrenuo. On se ne uključuje u bližu traku nego u dalju.

Postaje mi već zanimljivo. Na 100 metara odatle, pešak prelazi ulicu na pešačkom prelazu, jasno i vidljivo obeleženom i taman je na sredini ulice. Ja sad naravno pretpostavljam da će beli auto da stane, ne, on nastavlja, bez zaustavljanja. Čak je i pešak zbunjen, videla ja jer smo mi stali da ga propustimo.

Na 100 metara odatle opet raskrsnica. Beli auto opet ne daje nikakve znake da želi da skrene, ali skreće u desno. Na 5 metara od raskrsnice, pešak ima nameru da predje ulicu, obe noge mu na pešačkom, beli auto prolazi bez zaustavljanja.

Mi stali i propustili pešaka. Za to vreme beli auto je “dao gas”, i odjurio u nepoznatom pravcu, te ne uspeh da vidim “koji mu je broj”.

Ali, prostom analizom saobraćajnih grešaka koje je napravio mogu da ispišem neke brojeve:
– Zbog žmigavca: 2 x 2000 din = 4000 din
– Zbog ne stajanja na pešačkom prelazu: 2 x 2000 din = 4000 din.
– Zbog prekoračenja brzine: 1 x 5000 din = 5000 din
– Pogrešno skretanje: 1 x 2000 din = 2000 din
– Prostom matematičkom operacijom – sabiranjem: 15 000 din.
– Za IQ mi nije potrebna nikakva matematika: ni ne nazire se.
– Za bahatost: oduzimanje vozačke dozvole.
– A pošto je službeno lice u pitanju: suspenzija.

Kakva nam je milicija, mi smo super vozači.

p.s. Možda sam napravila ja grešku kada sam upisala “novčanu vrednost prekršaja”, pa se izvinjavam vama, al i ne i njima, oni to procenjuju baš kao i ja odokativno i u zavisnosti, da li im je tog jutra cvetić u kosi, zadenut na levo ili desno uvo. Ja sam od jutros dobre volje.

Share!
Share

About the author


Suzana Janačković Živković
Tehnolog. Bloger. Voli knjige, muziku, filmove i web design. Piše poeziju. Uređuje Tragove. BITNO joj je veoma bitno. U slobodno vreme ... šta to beše slobodno vreme?


 • twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • rss
 • emailRelated Posts

Discussion: Total 21 Response

Comments: 21 to “Vozi Miško …..”

 1. alea says:

  Ja jos nisam ni cula ni videla da je naplacena kazna koliko treba. Cak i ako rese da naplate na sred ulice, natezu se, licitiraju, muce se dok ne dodju do dva piva. Onda se potapsu po ramenu i gotova stvar.
  Uopste ti ne vredi da se nerviras, samo pazi koja budala vozi ispred tebe, iza tebe i sa strane. ‘Ocu reci, pamet u glavu…

 2. zsteva says:

  Povezem ja pandura, iako nebi smeli da stopiraju, ali eto, bolje ne ljutiti sluzbeno lice 🙂

  A ja tog dana došao u BGD bez ikakvih dokumenata i novčanika (to mi se doduše i danas ponovo desilo, ali šta da se radi), i pričam mu ja kako i šta. I njegov komentar na to: pa kao za dokumenta nije problem, ali to što si bez para, u fazonu kao hiljadu-dve dinara menja dokumenta…

  I još nastavlja priču kako je dobro raditi kao u BGD, ima dosta ljudi kojima se ne isplati da plaćaju vozača ili da im skupo plaćena kola stoje u garaži a oni idu prevozom, ne ide…. A kao, uvek se žuri, časkom se napravi prekršaj itd… I sve je do toga da se znaju pravi ljudi, uvek se da završiti…

  Katastrofa…

 3. zmajcek says:

  Ebe se njima oni mogu kako ocedu,vazno da nas cerupaju ko mlade pilice.

 4. zsteva says:

  @suske, ma ja dan danas nemogu da verujem, ali ne u to da se to dešava, nego u to da je on meni koga prvi put vidi u životu pričao o tome…

 5. Suske says:

  #Alea

  Sve mi na pameti, kako svojoj deci ponavljam, da ako ikad budu imale neki problem slobodno mogu da se obrate čika policajcu, jer on je tu da ih čuva, da im pomogne da predju ulicu, da obavezno gledaju automobile da li daju signalne znake, ma da ne nabrajam.
  Do sad me bilo strah, ali sam sad u panici.

 6. Suske says:

  #zsteva

  Katastrofa je blaga reč, za taj tvoj primer. Ali kad znamo ko nam je sve u narodnoj lepoj nam miliciji, nije ni za čudjenje.

  #Zmajček

  Ponekad se osećam k’o kokoš. Em čerupaju, em boli jebote!

 7. zmajcek says:

  ja sam se zarekao da cu jednom prilikom kad me budu zezali da skinem pantalone i da im se naguzim na haubi,ove me godine olesise sa kaznama.

 8. Suske says:

  #zsteva

  Vidiš to je tuga. Što bi ti sad rekao, ne zato što ti pričao sve to a video te prvi put uživotu, nego što se više ni ne čudimo za to što se dešava. Dodje mu k’o normalno ponašanje jednog službenog lica .
  A što da ti ne priča, video te tad, pa ko zna kad. Nisi mu uzeo generalije da bi ga bilo strah, a i da jesi, on sigurno ima par hiljada u džepu da reši problem.

  #Zmajček

  Džaba, samo ćeš još da popiješ dobre batine. I još će da ti visinu kazne pomnože sa nekom brojkom. (valjda znaju … bem li ga 🙄 )

 9. Idioti… kakva država, takva i milicija.
  Na žalost se stvari i dalje svuda rešavaju, koliko para u džepu, toliko i rešenih problema… :S

 10. Deda says:

  De dedu da stavis u ovu pricu, vec sam se pronasao.
  I mene i zenu kaznjavaju za nepostojece prekrsaje, nemocni smo da dokazemo da nismo krivi iako dovedemo svedoke u nase ime.Cak ni poziv za sudjenje ne predaju, pa se desi da dodje milicija na vrata, i na taj nacin dozivimo stres i mi i deca. O sikaniranju i omalovazavanju kroz taj cin i da ne pricam. Pa nismo mi kriminalci. Uredno platimo kaznu, odazovemo se uvek. Smorno mi je da ispricam kakve situacije sprovode u oblik za kaznjavanje, a sdruge strane i moja zena moze da potvrdi istu ovakvu pricu kao Suske, ja sam digo ruke od pracenja njihovih gresaka.Poznajem ih sve i svi mene znaju, ali nikakvih privilegija nemam i ne trebaju mi. Vodim racuna u saobracaju, ali oni vode vise i na svoj nacin.
  Inace deda vozi crni i crveni auto.

 11. Suske says:

  #AB

  Da dodam, na žalost.

  #deda

  Vi’š ja videla jedan “teget” 😆
  Pored svega sad sam saznala da sam i daltonista. :mrgreen:

  Pa kako da ne šikarinaju, njima je to jedini način komunikacije, iliti jedini za koji znaju. da nije tako ne bi bili panduri.
  Iskreno nisam verovala svojim očima dok sam gledala kako se “lep primer daje” ostalim učesnicima u saobraćaju.

 12. whisperer says:

  Prošlog leta, g-din Whisperer podje po kobaje neke onako, prijele mu se, a dozvolu ostavi u farmericama, jelte. Oda ga, na uglu naše ulice zaustavi pandur i traži mu tu istu dovolu. Objasni mu moj čo’ek junački da je zaboravio, i reče mu da će časom da mu donese dokumenta. Pusti ga plavac po dokumenta i kad ih je on smerno i uredno dao na uvid, ovaj mu reče:” 150 dinara zbog nenošenja dokumenata i isto toliko jer nisi vezao pojas”. ?!? “#%&/ Pa doneo sam ti – Pa šta, nisi imao…a i kad si se vraćao pojas si skinuo….Izbi frka sam’ tak’a, dobro da se ne pobiše, platio nije njemu, al’ platiće kod sudije….zato se ja ooodma’ svadjam, ma ne popuštam, k’o da mi ministar stric. Uvek upali. 😀

 13. whisperer says:

  ‘bem ti tastaturu i baterije! Sva sam slova i brojke progutala! Tražio mu 1500 dinara za dozvolu i za pojas, nije 150. Ostalo se razume, valjda.

 14. Suske says:

  # whisperer

  Zbunih se kad videh 150 dinarca 😀
  Ma nekad ne vredi da se svadjaš. Napakuju ti i što treba i što ne treba. Ako reše da te kazne, naći će ti bilo šta.

  MM kaznili zbog žmigavca 2000 dinara, iako se radi o raskrsnici gde je to jedini mogući pravac posle prestrojvanja. Džaba su svi automobili pre i posle njega uredno prolazili bez datog signala, MM platio. Jednostavno je pandur rešio da uzme kintu tog dana i tačka.

 15. whisperer says:

  Trebalo mu za bukvar i čitanku. I veselu matematiku 😀

 16. Suske says:

  … i da mu ostane za pivce 😆

  Joj živote … 👿

 17. pdutr says:

  Mene bre majmuni kazniše pre neki dan i to u službenom autu, a iza mene zaustaviše neko kamionče koje je uradilo isto što i ja , čičica ( vozač kamiončeta ) im šapnu par čarobnih reči i pustiše ga, jebo te! A ja moli, kukaj, ubeđuj, ma jebe se njemu, rešio bicman da kazni i ne popušta. Moj direktor posle kaže, platićemo, al’ boli njega, kazna je na moje ime, tako da se pitam da li će mi refundirati. Usput, firma je kriva, jer nije platila dozvolu za prolaz teretnog vozila kroz plavu zonu, a ja sam kriv što sam tog dana mogao da je zaobiđem ali ne i drugih dana kad se mora ići tuda. Sranje…

 18. Lutra says:

  …a možda za bele automobile ne važe pravila kao za ostale? Ne znam 🙂

 19. Suske says:

  #Pdutr

  Uf čoveče, samo se nadam da će diša imati razumevanja.
  A to šaputanja, mora da je baš šuškalo … 👿

 20. Suske says:

  #Lutra

  Verovatno. Eto, to mi nije palo na pamet :mrgreen:

  Dobrodošla 🙂

 21. Lutra says:

  heeeej, hvala…..sad ću ja, samo da se saberem, gde je šta i gde sam:)))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • The song has kept us ... :)