Kako ubiti Sneška i zašto?


| 05.03.2009. | Društvo

Tags: , , ,

Čitam juče kod Ivane o Vanjinom Snešku (glasala sam 😉 ) pa me to podseti na našeg Sneška od pre 10 dana. Iskreno, muka mi je više da pljujem po ovome ili onome, ali obećah Baba Sanji pa ću kratko ….

K’o za I razred osnovne.

snesko1aProšle subote, bio je lep i vedar zimski dan. Obećah deci da ćemo zajedno na sankanje i grudvanje, a kako obećanja uvek ispunjavam, izađosmo napolje negde oko 12h. Pošto su nanosi snega na pojedinim mestima bili veliki, a negde nije bilo snega, nismo mogli da napravimo lepu stazu za sankanje, pa odlučismo da napravimo Sneška.

Da ne bi smetao ostaloj deci, rešile smo da ga napravimo ispred zgrade. U neko doba priđoše nam dve devojčice grickajući nešto iz neke kesice, uredno nas ponudiše, priđoše Snešku i nastaviše da grickaju. Ne žele da učestvuju u pravljenju. OK, njihova volja. Pojedoše to iz kese, i naravno baciše istu odmah pored, još uvek nedovršenog Sneška. Moje dete, uzima kesu i polazi da je baci, i tu nisam mogla da odćutim, rekoh joj da kesu da drugaricama da je one bace gde treba.

Bacile su je na 5 metara od nas i zatrpale snegom.

Prećutah.

Kako je Sneško dobijao svoj prepoznatlji oblik, tako je sve više dece dolazilo, i ja se ponadala da će konačno deca preuzeti pravljenje. Umesto toga su skakali oko njega i komentarisali kako im se ne sviđa ovo ili ono, ali da se sagnu da dohvate neku grudvu – ni govora!

OK. Završismo ga mi nekako.

Već je bilo vreme ručku pa smo pošli kući. Dok smo se popeli uz stepenice, grana je već polomljena na dva dela i Sneško je dobio ruke.
Nakon samo 2 sata su ga srušili.
I pitam se, kakva su bre to deca? Kakvi su im roditelji? Da li je dovoljno dati detetu novac i pustiti ga napolje, bez kontrole? Da li znaju šta im rade deca sve to vreme?

Prošle godine polomiše jelku, sad im smeta i Sneško. Samo čekam da krenu da nam lome i prozore.
Odakle im bre tolika agresivnost?

Share!
Share

About the author


Suzana Janačković Živković
Tehnolog. Bloger. Voli knjige, muziku, filmove i web design. Piše poeziju. Uređuje Tragove. BITNO joj je veoma bitno. U slobodno vreme ... šta to beše slobodno vreme?


 • twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • rss
 • emailRelated Posts

Discussion: Total 10 Response

Comments: 10 to “Kako ubiti Sneška i zašto?”

 1. mahlat says:

  Opet si pljuvala :mrgreen:

  ynas ti Suske kako kaže Dusko Radović – vaše je samo da rodite decu…

 2. drnch says:

  Psihologija, kako dece tako i odraslih, se drasticno promenila u poslednjih par decenija.

  Pravlila su: pazi samo na svoje, pobedi druge, rasturi tudje….
  Stvari se ne dodiruju rukama, nego nogom, mishem, motkom…
  Sve je zrelo za kolektivnu psihoterapiju.

  U monster kompanijama koriste priliku da svoje podanike salju na seanse, gde zajedno prave predmete, pevaju, gledaju se, razgovaraju, dodiruju.. ne bi li ih nekako naucili ono sto su deca nekad znala – da rade zajedno.

 3. Suske says:

  #mahlat

  Kontam da normalan post odavno nisam napisala … 😐
  A tek pesmu … 😯

  A ovi iz našeg komšiluka izgleda samo DR čitaju :mrgreen:

  #Drnch

  Ajde da razumem da su se igrala, pa da su ga slučajno srušila, ali da ga izgaze do zemlje, i da ne osvane, to mi stvarno ne ide u glavu 😯
  jo sam se kao trudila da ih animiram, da im napravim bre atmosferu da se igraju … nije mi jasno.
  ALI, znaš to naše naselje je ELITNO, tako ga zovu, elitno naselje u Boru, bla, bla … ako smo mi elita, onda ‘bem li ga …
  Vaspitanje 0 (NULA), oko zgrada ĐUBRE kao da smo deponija, živog čoveka ne mož’ da sretneš ni leti ni zimi, gospoJe sa šeširom sade cveće u kantama od marmelade i bacaju koru od salama kroz prozor … ŽASU čoveče!

 4. Sanja says:

  Ajd bre Su, ja cekala da vidim mamu u punom zaletu, a ti opalila po komsiluku. :mrgreen:
  Sta reci? Ja sam se to pitala pre neku godinu kad je komsijin sin, na rodjendanu mog sina, za dva sata polomio SVE igracke koje je dobio, a on siroma ostao da place do pola noci. Cilj je bio jedan jedini – unistiti tudje. 🙁 Isto proso i Snesko, ni kriv, ni duzan.

 5. afroditta says:

  Strava! 🙁

  A snjesko je bas pravi.

 6. Suske says:

  #Sanja, mamu nije imao ko da slika, doduše ima jedna gde smo pozirale pored Sneška, al’ to nije za javnost :mrgreen:

  Bio mi komšija juče za neki potpis, pomenusmo jelku i Sneška, i reče čovek, da se sa budalama bori od 91 godine kad se doselio. Polomili od tad 5 komada, jednom je i prijavio komšiju, a ovaj mu polupao kola!
  Stvarno lud narod!

  #Afrodita

  Nismo mogli onako da guramo lopte, jer je sneg samo po površini bio mekan, ali liči … 🙂

 7. Charolija says:

  Žao mi Sneška i vašeg truda, ali vi ste se lepo zabavile, što i jeste cilj svake igre. Zabaviti se, družiti se, naučiti nešto novo… Više mi je žao te dece. Stvarno i iskreno mi ih je žao. Promenilo se vreme, ali deca treba uvek da budu deca i u 60-tim, 80-tim, 90-tim… pa i sada. Nije više tako. Većina te agresivne dece je ostala sama i prepuštena sebi, pored živih roditelja. Oni ne znaju bolje, ne znaju lepše, ne znaju ništa drugo do onoga što su videli od svojih roditelja. Tužno. 🙁

 8. Suske says:

  Mi se jesmo izigrale, i bilo nam je lepo, ali kako kažeš, ako ostala deca ne znaju za bolje, mogli su da vide to bolje, da su imali volje. Ali nisu. u sebi nose samo agresivnost i ništa više. Ništa njih nije zanimlao.

  A naravno, za takvo ponašanje krivi su isključivo roditelji. 🙁

 9. opasno nevaspitanje, netolerancija i destrukcija su zastupljeni u ponašanju dece u tolikoj meri da je postalo zabrinjavajuće!

 10. Suske says:

  #drveni_advokat, krajnje je vreme, da tako kažem, da se krene sa edukacijom, javnom, roditelja. u njima je problem. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • The song has kept us ... :)