Sindikalci, znate vi!

Ako se neko ne seća fazona na koji podseća naslov teksta, neka se raspita kod bližnjega svoga. Verujem da će neko znati, a može biti da će natrčati na nekoga sa darom da mu to i vizuelno dočara.

Svaki pravilno napisan članak, za bilo gde, treba da ima:

1.Uvod
2.Razradu
3.Zaključak

Prvo, kao pravi štreber ja ću se držati gore navedenih tačaka.
Drugo, usresrediću se na vođe.

UVOD

Sindikalci su ljudi, nadam se da tu činjenicu ne treba posebno da objašnjavam, ali ako nekome nije jasno, ‘oću i to, sa privremenim ili stalnim zaposlenjem u sindikalnim partijama.

Mogu biti:

A)Profesionalci
B)Amateri

RAZRADA

A) Sindikalci profesionalci su ljudi, zaposleni samo u sindikatu, koji se odriču svoje profesije žrtvujući se za zaposlene iz svoje branše, koji zaradu primaju isključivo od članarine članova tih sindikata čije su oni vođe.
To svoje žrtvovanje, sindikalac profesionalac, lako podnosi, jer on ima ideale. On veruje i on se bori.
Članovi ga nagrađuju tako što mu omogućavaju da primi duplu i ne retko 10 puta veću platu od njihovih. Jer on je profesionalac idealista, žrtveni jaganjac, il’ jarac.

Nisam dovoljno informisana i ne znam da li postoji posebna škola koju završavaju sindikalci profesionalci, i molim vas, ako ko zna, neka ostavi komentar sa nazivom škole, rešila sam da se doškolujem.

B) Sindikalci amateri su ljudi koji su zaposleni u svojim firmama i koji se pride bave sindikalnim poslovima. Za tu svoju angažovanost primaju i do 30% veću platu, zavisi od kolektivnog ugovora.
Po zakonu o radu, takvi sindikalci amateri imaju pravo da se u toku meseca 40 radnih sati bave sindikalnim aktivnostima u toku radnog vremena naravno.
Kada sindikalac amater poželi da postane sindikalac profesionalac, on umesto da provodi samo 40 rh u toku meseca u obavljanju sindikalnih rabota, on provede svih 168 ili 176 rh mesečno.
Osnovna zarada je dakle zarada sa radnog mesta, na kome ne provodi ni jedan minut, plus dodatak 30% od zarade za posao kome posvećuje svo svoje radno vreme.

Osnovna razlika između sindikalca profesionalca i sindikalca amatera je u:

-količini para koju dobija kao svoju zaradu
-ugovorima koje sklapa sa firmama, profi radi sa velikim firmama, amater sa bižuterijom
-u kubikaži automobila koji voze
-broju i kvalifikaciji podređenih, što se tiče IQ obojica biraju one sa nižim od svog.
-bliskost sa vrhom. Profesionalci sarađuju sa vrhom vlasti, a amateri sa vrhom preduzeća.
-broju članova i veličini upravljačkog tela.
-kancelarijama koje koriste. Profesionalci imaju sve lično, i plus sindiklano i kad govorimo o prostoru i o osoblju, dok amateri imaju dva u jedan.
Ne retko sindikalci amateri traže da im se obezbedi posebna prostorija za predsednika kako bi u miru i tišini mogli da pišu dopise, zaključke predloge i ostalo jer je to veoma, veoma intelektualno zahtevan posao, koji im oduzima svu energiju što se po nalepljenim dopisima na oglasnim tablama može i primetiti.
Automobile i naloga za putovanja dobijaju kad god pomisle da putuju negde, ili bar jednom nedeljno da deci odnesu torbu hrane ili opeglan veš.
-po obrazovanju.

Sindiklaci profesionalci su uvek visoko obrazovani.

Sindikalci amateri mogu biti visoko obrazovani, srednjoškolci ili osnovci.

U zavisnosti od obrazovanja rastu im i ambicije.

Viskoškolci sindikalci amteri uvek teže profesionalcima. Tako se ponašaju a i nose. Redovno dele poklone pred svake izbore i pišu dopise intenzivnije u kojima traže čak i jaja od prepelice i to 100 komada po zaposlenom.

Srednjoškolci recimo ukoliko izgube na izborima, odmah formiraju drugi sindikat, vuku ljude za rukav da im uđu kako bi bili reprezentativni i furaju svoj fazon.

Osnovci ne talasaju. Znaju dokle mogu, pa uopšte ne raspisuju izbore. Redovno nabavljaju zimnicu, posteljine, tepihe i šerpe a vrlo često i belu tehniku. Ugovore koji sklapaju sa firmama su na 2 do 3 godine, tako da članovima jedino ostaje da umesto zarade prime izveštaj za šta im je sve sindikat umanjio zaradu.
Knjige sindikat retko kad nabavlja, ali zato distributere izdavača pušta da se približe članovima po principu „Od vrata do vrata“. To dobro znaju svi politički aktivisti.

ZAKLJUČAK

Svi sindikalci, bilo da su profesionalci ili ameteri, NIKADA, ali nikada ne zovu u štrajk svoje članove ukoliko im poslovodstvo ne da obećanje da će zaposleni uredno primiti zaradu iako štrajkuju. Osim kad se ne zeznu.

Pošto nisam politički korektna, a iskreno nemam nameru to ni da budem u skorijoj budućnosti ja:

-Nisam član ni jednog sinidata
-Pljunem ih uvek kad za to imam priliku
-Razbijam im članstvo
-I vrlo često pričam fazon iz naslova.

Vi kako hoćete.

6 thoughts on “Sindikalci, znate vi!

 1. Ovo me je, pored svih reakcija koje je izazvalo, podsetilo na drugara koji je to UVOD, RAZRADA, ZAKLJUČAK svojevremeno shvatio bukvalno, pa ih je odvojio isto tako kao ti ovde. Tad je imao valjda devet godina. Nostalgie galore! <3

  E da, proveri labels za polja u comments.php ili gdeveć, Chrome ne ume da uradi autofill, verovatno negde nešto nije kako treba.

 2. Pazi, @Iva, UVOD, RAZRADA i ZAKLJUČAK moraju da se odvoje, da bi gore pomenuti shvatili.

  A što se tiče labels, moraćeš da mi pojasniš, ništa te ne razumem. 🙁

 3. Ja se pod hitno iščlanjujem, pošto mi je, kao svakoj ovci, trebalo sto godina da shvatim neke stvari. Naši sindikalisti uredno primaju svoje dodatke i ne rade ništa (čak ni zimnica i ćebići), ali sad kad treba da odigraju svoju ulogu, svi će da daju otkaze. Ma nije nego! I pošto smo dobro izajebavali decu i sebe dva meseca, kad plata nije legla na vreme-ćao! Nema veze što se ništa nije promenilo. Smrad do smrada! A tražimo poštovanje…

 4. Eeeeeeeeeeeeeee, nemoj tako.
  A kada dobijes poklon od sindikata za 8.mart? Recimo gace i majicu broj milionXL a ti nosis broj 0? Nema biranja, oni dobili sve u broju milionXL.
  Ma idi bre, iznervira me. Jebali ih sindikati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.