Sezona godišnjih odmora – Elektrodistribucija


Leto stiglo, a ja živa nisam.

O ovome sam pisala i pre par godina, na sajtu koji više ne postoji. Slučaj je identičan, verovatno iz razloga što nam ista osoba očitava brojilo za utrošenu električnu energiju.

Imamo dvotarifno brojilo. To podrazumeva poseban obračun skupe i jeftine tarife jer postoje i posebne cene.
Ako kojim slučajem prekoračite potrošnju od 350 kWh mesečno, valjda, prelazite u plavu zonu gde su cene utroška skupe i jeftine tarife više.

I tako, svakoga meseca nam očitavaju broj kWh i oduzimanjem prethodnog stanja dolaze do magične cifre utrošenih kWh koje nam se naplaćuju.
Diplomski!

U sezoni godišnjih odmora sve to izgleda malo drugačije.
Doktorat!

Dodeli se Nekome da očita stanje na vašem brojilu. Neko naravno, ne dođe na lice mesta, vrućine su krajem jula bile nesnosne, nego nalupa neku cifru koja mu je zgodna. I tako nalupa za skupu i za jeftinu tarifu.

Nalupavanjem cifara – lansira vas u drugu zonu.

Na kraju sezone i temperature spadnu, pa Neko reši da izađe na teren. Tu provali da je za skuplju tarifu dobro nalupao ali da se za jeftinu nalupao svetski. Šta će jadan, upiše potrošnju nula.

Kad upiše potrošnju nula, sistem obračuna elektrodistribucije vas automatski obračunava po jednotarfinom sistemu. Ovoga puta ste na, prividnom, dobitku.

Kraj septembra, Neko ponovo izlazi na teren, očitava skuplju tarifu, a kod jeftinije se češe po glavi i opet upisuje nulu.
Ponovo se utrošak obračunava po jednotarifnom sistemu.

Ali ako ne platite na vreme, nalupaju vam i kamatu. To što ste platili 4 meseca unapred – nema veze. Za taj mesec ste dobri.

Kada smo mi sve to videli, a proveravali smo dugo posle pređašnjeg slučaja kada su nas lansirali u crvenu zonu u sezoni novogodišnjih praznika, pa prestali, sredinom oktobra i dalje nismo bili dostigli cifru koju smo navodno potrošili u julu.

Na šalteru nam je rečeno da što se finansijskog dela tiče, ništa nismo izgubli, potpuno nam je isto. Da li je ili nije baš isto ne mogu da znam, ali smo prihvatili da ne obračunavamo ponovo jer je „tu negde“, ali mi nije jasno, da li je moguće i da li je normalno, da se posle svakodnevnih reklamacija u elektrodstribuciji ništa ne rešava?

I da li stalno mora da se gubi vreme na reklamacije?

Ostaje mi da razmislim da li da ja radim posao Nekoga ili da mu pravim sačekušu … i naučim ga da čita.

Slika preuzeta odavde.

Share!
Share

About the author


Suzana Janačković Živković
Tehnolog. Bloger. Voli knjige, muziku, filmove i web design. Piše poeziju. Uređuje Tragove. BITNO joj je veoma bitno. U slobodno vreme ... šta to beše slobodno vreme?


 • twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • rss
 • emailRelated Posts

Discussion: Total 6 Response

Comments: 6 to “Sezona godišnjih odmora – Elektrodistribucija”

 1. Pdutr says:

  Istovetne pojave kao u pošti. Pošto njihove šefove i direktore očigledno boli dupe sa sve uvetom jedino rešenje je masovni upad u njihove prostorije i psovanje od strane građana. Da se niko ne usteže, ljudi žalite se i psujte ih! Svi!

 2. Iva says:

  Ja ne mogu da verujem. O_O

  Nama stalno kradu struju, sad nam je stigao račun od preko pet hiljada, a firmama stižu manji, ali OVO još nisam čula!

 3. Charolija says:

  E sačuvaj Bože. U julu “trošiš” struju kao da se grejete na TA. Ima li kraja svim lopovlucima?

 4. Suske says:

  Pdutr – Ne vredi to ni tući ni psovati.

  Iva – Ovaj, drugi po redu, put je bio blaža varijanta. Inače im je praksa, pa ko provali provalio je, ko ne – plati!

  Charolija – Mi inače plaćamo struju manje, jer nemamo bojlere, posebno plaćamo toplu vodu. A tu nas tek kradu neviđeno, jer nam broje svaki litar bez obzira što temperatura vode nije predviđenih 80 i kusur stepeni.

 5. noctua4u says:

  Sory što ja ovako kasno, sad videh post…

  Elem, sasvim slučajno znam o čemu se radi: Ne j*b* nas distribucija, nego država!!! I ja nisam mogao da verujem, ali evo kako je:
  – Država je otpustila/smenila/oterala u penziju sve radnike EPSa koji su se bavili konkretnim POSLOM (električari, čitači, šalterski radnici, čuvari, čistači…)
  – EPS je nateran da “zaposli” razne FTO-e za debele pare. Ti radnici su preuzeli sve poslove.
  – Radnici u raznim FTO-ovima (ni)su maxom prijavljeni i dobijaju “pauze” u radu po par meseci… na njihovo mesto dolaze drugi. Plate su im za crnački posao extremno male i smešne.
  – Postoji i Elektroprivreda Kosova, na papiru, na plati, i po broju zapošljenih, koji primaju platu od države, rade u EPSu, i nikome ne polažu račune!!!!

  Kada se sve to spoji dobija se situacija: EPS mora da pošalje tuđeg radnika da uradi njegov posao, pri tom nema mogućnost da ga plati/nagradi/kazni/otpusti. Jednostavno EPS zavisi od dobre volje tog nekog! Pri tom, količina novca koja prelazi iz ruke EPSa u nečije, je legalna i pozamašna, a posao često nije odrađen.

  Da li će to da se reši?
  Moje mišljenje je da hoće… onog momenta kada se privatizuje EPS… do tad… dobro je da uopšte dobijamo račune…

  Isti princip je za SVE državne firme, nažalost!
  Patimo se svi, samo što su prvi na udaru oni koji i nisu baš krivi, a pravi krivci krckaju parice… :/

 6. Suske says:

  @noctua4u – Nikad nije kasno kad se radi o problemu čije se rešenje ne nazire u skorijoj budućnosti 🙁
  Hvala ti na komentaru, mislila sam da je problem jednostavniji, ali izgleda o kom god problemu da se radi naletimo na državu.
  I tu sve stane.
  Strašno! 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • The song has kept us ... :)