Blog za početnike

Ovaj tekst je napisan pre više od dve godine, kada je BITNO gostovalo u Negotinu, ali ga nisam objavila. Sada je, iz nekog razloga, zanimljiv.

Šta je to blog?

Blog je mesto na internetu gde postavljamo neki sadržaj, koji smo radi da podelimo sa ostatkom sveta.
Sadržaj na blogu može da objavljuje i uređuje jedna ili više osoba.

Šta blog mora da ima?

Da bi ostatak sveta mogao da ga vidi, blog mora da ima:

-svoju adresu, to je ovo gore http://nekinaziv.(com,net,info,me…)
Kada ukucate neku adresu u program pomoću koga pretražujete internet, kao što su Internet explorer, Mozilla Firefox, o njima je Nemanja Tobić napisao dobar post, Opera, Google Chrome, i drugi, on vas odvede tačno na adresu koju ste ukucali.
-svoju kuću
To je mesto gde je blog smešten. Blog se smešta na neki računar, server, koji je “prikačen” na internet mrežu i radi bez prekida, kako bi moglo da mu se pristupi u svakom trenutku.
-sadržaj
To su reči, slike, programi i sve ono što vlasnik bloga ili korisnik-autor (ako je blog smešten na blog servisu) smeste na toj adresi u toj kući i sve ono što vi vidite, kao i mnogo toga što ne vidite, ali da nije toga što ne vidite, ne bi mogli da vidite ovo što vidite.

Komentari na blogu

Na blogu je moguće ostaviti komentar na članak koji je objavljen, ukoliko autor bloga ili autori to dozvole. Generalno, ta opcija postoji.
Na svakom blogu postoje pravila komentarisanja, koja su u većini slučajeva naglašena, a ako nisu, onda su posetioci dužni da se ponašaju pristojno, tačnije da ne pišu ništa drugima što ne bi voleli da neko piše njima.
Uglavnom svaki autor zadržava pravo da uvredljive i neargumentovane komentare obriše bez upozorenja, kao i pravo ako se uvrede ponavljaju da onemogući dalje komentarisanje osobi koja to radi.
Dakle, ako na nekom blogu ostavite komentar „to je laž“, ako ste korektan komentator treba da napišete ŠTA je laž. Ako ne ne napišete onda vam je namera da nekog uvredite.
Ili napišete „to nije dobro“, morate napisati šta je to dobro, u protivnom komentar se tumači kao neargumentovano laprdanje.
Ako pak neko napiše „ja mislim“, pa iza doda svoje dubokoumno mišljenje, ostaje pravo autora da to ostavi ili obriše ili samo sakrije od očiju javnosti.

Kakvi sve blogovi postoje?

-Lični blogovi
-Kompanijski blogovi u širem smislu reči (informativne kuće, političke partije, organizacije, službe zaštite, restorani, prodavnice …)

Lični blogovi

Mogu biti:

-Dnevnici
To su blogovi na čijim se stranicama mogu pročitati zapisi iz svakodnevnog života. Tu se čitaoci vezuju za autora. Da biste se vi vraćali da čitate nečiju svakodnevnicu mora nešto da vas privuče da to uradite. To je ili osoba koja taj dnevnik piše ili način na koji ta osoba piše.
Uglavnom se radi o ličnim utiscima autora koji koristi osnovne ljudske slobode, pravo na postojanje, mišljenje i izražavanje.
-Tematski
Blogovi koji se bave isključivo jednom temom. (Kulinarstvo, mobilni telefoni, tepisi, ručni radovi, cipele, nakit, internet, …)
Čitaoci se vezuju za temu i za kvalitet sadržaja. Autor jeste važan, ali je sadržaj važniji.

Kompanijski blogovi

Kompanijski blogovi su blogovi kompanija koji imaju za cilj da prezentuju svoj rad, da prodaju proizvod ili uslugu, da informišu ako su to informativne kuće itd. Do sada su se kompanije na internetu oglašavale uglavnom preko sajtova.

Šta je to sajt?

Sajtove je najbolje razumeti kao prospekt koji vam neko tutne u ruke na nekom sajmu.
Sve što imate da kažete nakon što pogledate prospekt, čuće samo onaj koji je kraj vas i još želi da vas sluša.
I sajtovi moraju da imaju svoju adresu i svoju kuću i svoj sadržaj, ali ne postoji mogućnost komentarisanja.
Za objavu novih informacija porebno je veće znanje administratora, nego kod ažuriranja podataka na blogu.
To zapravo znači, kada odete na sajt možete samo da gledate i da zatvorite stranicu, bez mogućnosti da išta kažete o kompaniji ili da postavite neko pitanje a da pitanje bude vidljivo za sve koji toj stranici pristupe.
Radi bolje komunikacije sa svojim korisnicima, mnoge DOBRE kompanije su na postojeće sajtove dodali i blogove, i na taj način omogućavaju korisnicima njihovih usluga da ostave povratnu informaciju o usluzi ili proizvodu.

Kako se sadržaj na blogu može prikazati?

Po načinu prezentacije mogu biti:
-Foto blogovi
-Tekstualni blogovi
-Muzički blogovi
-Mešoviti

Ko sve piše blogove?

Po mojim saznanjima blogove pišu osobe svih starosnih dobi.
I deca i odrasli.
I zaposleni i oni koji nisu u radnom odnosu i vlasnici privatnih firmi i ličnosti iz javnog života.
I žene i muškarci.
Zapravo svi oni kojima se to sviđa.

Osnovni prikaz bloga

WordPress je najlakše razumeti kao program koji pokreće, na primer, ovaj blog, (to je ono što ne vidite a postoji na ovoj adresi, da bi videli ovo što vidite) pomoću kojeg možete lako da dodajete sadržaj bez posebnog znanja o internetu i ostalim internet čudima.
On, kao i svaki program, nešto može a nešto i ne može.

Ono što skoro svaki wordpress blog ima su:

-Arhiva
-Kategorije
-Tagovi (oznake ili ključne reči koje opisuju objavljeni sadržaj)
-Linkovi
-Poslednje objave
-Poslednji komentari

Mnogi autori blogova priključuju objave sa raznih drugih servisa:

-Statuse sa FB-a
-Tweetove sa twittera
-Podeljene članke iz readera
-Slike sa Flickr albuma

Kako vi možete imati svoj blog?

Najlakši način da napravite svoj blog je da ga otvorite ne nekom od besplatnih blog servisa kao što su: WordPress, Blogoye i Blogger
Koji god da izaberete, registracija je jednostavna.
Naziv bloga, vaš mail i vi dobijate potpuno besplatno prostor, uz određene uslove, i adresu gde možete da pišete a da svi to mogu da pročitaju.
Ako vam se ne sviđa varijanta da imate blog na tuđem mestu, onda morate da kupite svoje mesto gde ćete smestiti blog.
I adresa i kuća se plaćaju na godišnjem nivou.
Ako ne znate to sami da uradite morate naći osobu koja će to uraditi za vas.

Kako da izaberete pravu osobu koja će vam postaviti blog?

Ako ste novi u ovoj sferi zaista je teško naći pravu osobu, ali uz malo truda, pročitajte post kako da pretražite internet Zorana Milojevića, google će vas odvesti do pravih osoba za to ili jednostavno ostavite svoj komentar ispod i već će vam se neko javiti.

Šta raditi a šta nikako ne raditi na internetu

Pre nego počnete da pišete blog i objavite ga, ne zaboravite nekoliko važnih stvari:

-Sve što jedanput budete napisali na internetu, bilo u vidu komentara ili članka na nekom blogu, ostaje trajno zapisano
-Na internetu se ne možete sakriti, otkriva vas mail adresa, IP adresa, performanse računara, rezolucija monitora ili broj mobilnog telefona ako njime pristupate. Takođe treba da znate da će sve ono što ste napisali čitati vaši ukućani, šira porodica, komšije, kolege, poznanici i potpuno nepoznati ljudi, koji će čitajući šta pišete stvarati sliku o vama.
Više o tome pročitajte kod Dede.

Gde još pronaći objašnjenja o blogu

Ako ste neupućeni, a hteli bi da vam se neki deo posebno objasni, proveravajte povremenao da li je Dejan Vesić napisao neko uputstvo. Njegovi tutorijali su odlični. Evo jednog koji govori baš o blogu a preporučila bih i njegovu Radionicu sa BlogOpen2008.

Ako vam je to nedovoljno preuzmite besplatno Blog osnove Dragana Varagića, pitajte google „Šta je blog?“ ili postavite pitanje u komentarima.

Gde su ostali blogovi?

Na dnu stranice, na ovom blogu, postoji tab sidebar i na jednom tabu piše linkovi.
Tu su linkovani neki od blogova koje čitam.

Veliki broj blogova je prijavljen na blog agregatorima koji preuzimaju sadržaj sa blogova. Tu se mogu videti najnovije objave svih uključenih blogova.
Najpoznatiji su: Blogodak, Mreža kreativnih ljudi, Planeta Srbija, Serbian Bloggers i Blogovnik.

Pored agreagatora postoje i rank liste blogova: Blogodak i Blogostaj.

Na kraju treba pomenuti Linkeri.com koji pored spiska uključenih blogova razdvojenih po kategorijama, ima i poseban servis za povećanje broja poseta uključenih blogova. Dobar članak o tome napisao je Miloš Petrović.

Pre svakog novog početka važno je još jednom razmisliti

Pre nego pokrenete svoj blog, morate dobro razmisliti i doneti nekoliko važnih odluka:

-o čemu ćete pisati
-koji su to ljudi kojima bi vaši zapisi bili zanimljivi, ciljna grupa
-o vremenu koje želite da posvetite blogu i kreiranju sadržaja
-o krajnjem cilju vašeg blogovanja, šta želite da postignete blogovanjem

U skladu sa svim tim, blog zajednica će vam uzvratiti istom merom.
Htedoh reći, da li ćete stići do profi blogera, zaraditi novac ili se samo dobro zabaviti, zavisi isključivo od vas.

Ukoliko želite, slobodno možete postaviti u komentarima link članaka o blogu i blogovanju.

Slike:1 i 2

17 thoughts on “Blog za početnike

 1. Hej, g-đo Sus, dajte neko beletrističko napisanjce (pesmicu na primer) preteraste ga sa stručno analitičko putopisnom literaturom 🙂 Pomisliću da su vam boje sasvim presušile.

 2. Sram me bilo, tek sam sad ovo pročitala 😉
  Suske, odličan tekst! Rekla si sve što je bitno i to na način da svako razume 🙂

 3. Lepo i jasno napisan clanak.
  Jedino…
  Potpuno sam nov u ovome, pa jos ne znam tacno kako stvari stoje (izuzev nesto ogranicenog iskustva na fejsu), ali, nazirem suvisak odusevljenja nasim “novim vrlim svetom” kod Vas blogera.
  Jer, sva ta ogromna ekspanzija komunikacije, koju nam je elektronika omogucila, ni izdaleka nije presudna za svet u kome zivimo i sve nase pojedinacne (svakako male) zivote.

 4. Marija, trudila sam se da ga napišem da baš svima bude jasno šta je to blog. Hvala ti.

  Vojine, da bi blogeri mogli da izvrše uticaj treba da dostignu kritičnu masu za promene. Sada nas ima malo, ali se nadam da će Zoran svojim projektom to uspeti da promeni, i da će novi ljudi, prosvetni radnici pre svega, moći da pokrenu promene.

  Tanja, nema na čemu, hvala Vama.

 5. Zelim da otvorim svoj blog, procitala sam ceo tekst(super je napisano). Mislim da cu konkretno moci da otvorim svoj blog tek kada budem procitala tekstove sa navedenih adresa u tekstu i uputstva.
  Pozdrav,

 6. Otvorio sam svoj blog I zelim da ga povezem sa Google AdSense, kao i sa hostingom i domenom. Da li neko moze da mi pomogne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.