Internet u službi znanja i obrazovanja

Kao volonter u BITNO organizaciji i dugogodišnji korisnik interneta često ukazujem na to da je internet moćan alat kako pojedinca tako i zaposlenih u javnim, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama.

Korišćenje interneta ne treba da bude svedeno samo na preuzimanje sadržaja, već i na kreiranje sadržaja u cilju bolje komunikacije zaposlenih u sektorima koji ostvaruju neposrednu komunikaciju sa korisnicima.

U vreme kada sam ja bila školarac, sistem obrazovanja je bio takav da smo svi učili iz identičnih udžbenika. Svi smo imali iste čitanke, zbirke iz matematike, knjige iz istorije, geografije, stranog jezika. Moji roditelji nisu imali potrebu da brinu da li ću, pošto sam rasla u provinciji, zaostajati za učenicima iz većih gradova, da li se nastavni program razlikuje i da li ja imam iste uslove kao i moji vršnjaci iz većih gradova.

Razvojem društva u celini, promenom sistema obrazovanja, ja kao roditelj danas, jesam zabrinuta za svoju decu. Udžebenici iz kojih uče deca se razlikuju od učitelja do učitelja. Na nivou opštine, regiona i države, te razlike su još veće.

Kao roditelj nisam u mogućnosti da vidim koja je razlika između sadržaja koji se prezentuje mojoj deci i sadržaja koja imaju njihovi vršnjaci širom Srbije. A bilo bi dobro da imam takvu mogućnost.

Obrazovno kreativni centarNa sreću, razvoj društva pratio je, i pretekao, i razvoj informatičke tehnologije.

Problem je zapravo nedovoljno korišćenje interneta u obrazovne svrhe, i nedovoljna upotreba interneta nastavnog kadra u cilju boljeg prikaza sadržaja koji se prezentuje deci. Nastavni kadar, svi sem informatičara, nemaju želju da se informatički opismene i svoj rad prezentuju na uvid roditeljima dece koja pohađaju nastavu, ali i institucijama koje prate njihov rad.

Prezentacijom na internetu, recimo profesora matematike, ja bih kao roditelj imala uvid u plan i program rada i sadržaj koji nastavnik prezentuje mojoj deci, i mogla bih da ga uporedim sa predavanjima nastavnika širom Srbije.

Da je sve ovo izvodljivo, pokazuju i primeri pojedinaca, nastavnika i profesora, koji godinama unazad javno prezentuju ono što predaju deci kao i način na koji im prenose znanje.

Saša Čorboloković – nastavnik srpskog jezika – http://sasacorbolokovic.com

Marija Đokić – profesor muzičkog obrazovanja – http://www.zanimljivamuzika.com

Radmila Nikolić – profesor informatike – http://radmilanikolic.wordpress.com

Takođe postoje i blogovi iz matematike http://matematikaos.blogspot.com/, hemije http://www.svethemije.com/, kao i blog koji sadrži informacije o osnovnim načelima aktivne nastave http://www.skolskidnevnik.net.

Ovakav način rada stimuliše i učenike da ne zaostaju sa informatičkim obrazovanjem.

Sa ciljem obrazovanja nastavnog kadra ali i studenata koji se školuju za predavače u obrazovnim ustanovama, nastao je Obrazovno kreativni centar. Informatička tehnologija je omogućila da usluge OKC-a mogu da koriste svi nastavnici širom Srbije.

Obrazovno kreativni centar http://obrazovnokreativnicentar.com/ je kreirao seminar na internetu http://e-seminari.net za upotrebu interneta u obrazovne svrhe.
Na kraju seminara, svaki nastavnik ili profesor će imati svoj blog, svoj nalog na Tviteru i svoj profil na Fejsbuku.

Zašto baš ti servisi? Iz razloga što učenici uveliko koriste te servise, a mi kao roditelji i nastavnici, ne treba da dozvolimo da postoje mesta gde ta deca ne bi imala kontrolu i dobro usmerenje za korišćenje istih.

Pored toga, seminar je akreditovan, i svaki nastavnik dobija 25 poena za svoju licencu.

Ako ste vi koji ovo čitate nastavnici ili profesori, trebalo bi da iskoristite ovu priliku i usavršite svoje znanje.

Kreiranje nastavnih lekcija na internetu, nije dobro samo za decu koja pohađaju nastavu, i za njihove roditelje, već i za sve one koji nisu završili svoje školovanje a nisu u mogućnosti da odvoje vreme i da se doškoluju u obrazovnim ustanovama. Ovakav sadržaj bi i njima omogućio da savladaju nastavni plan i program na način i u vreme koje im najviše odgovara.

Ne treba da kažem da sve to doprinosi razvoju društva u celini.

Edukacija roditelja i edukacija nastavnog kadra je od velikog značaja za edukaciju naše dece.

Uključite se i postanite kreatori razvoja obrazovanja u Srbiji.

14 thoughts on “Internet u službi znanja i obrazovanja

 1. Dobar i koristan tekst.
  Ovom tvom spisku bih dodala i jednog profesora srpskog jezika koji na svoja tri bloga prati nastavni plan stručnih škola za srpski jezik
  http://www.blogger.com/profile/10544672366157630132

  Nedavno sam naletela i na sajt koji je pokrenut radi razmene iskustava prosvetnih radnika http://www.otvorenaskola.mp.gov.rs
  Iako još pust, možda, u budućnosti, ako zaživi, ovaj sajt pruži neki bolji uvid, kako nastavnicima, tako i roditeljima, koji su načini ostvarivanja nastavnog plana i programa.

 2. Hvala ti Branisalava na linkovima i pohvalama. Iskreno se nadam da će za ovaj seminar saznati što veći broj prosvetnih radnika. Ovo su zaista korisni alati, i mogu dosta da pomognu razvoju društva.
  1 500 000 nepismenih ljudi, nije malo.

 3. Morea, razumem šta pričaš, ALI zamisli šta prosvetni radnik treba da zna, da bi kreirao video sadržaj.

  Sve ovo je prilagođeno ljudima koji se nikada nisu sreli sa internetom na takav način.

  Hajde da napravimo te prve korake, pa da smelije, željne znanja, edukujemo dalje, ali prvo da ih sve podignemo bar za jednu stepenicu.

  I u tome treba svi da učestvujemo podjenako.

 4. Koliko se radujem što se srpska prosvetna scena budi (bar internet entuzijasti) toliko se plašim kad pogledam koliko razvijeni obrazovni sistemi koriste internet u nastavi. Ko da smo dva različita sveta. A možda i jesmo 🙂

 5. I jesmo dva sveta, ali idemo napred. Točak je pokrenut, na nama je da ga okrećemo. Što nas bude više, lakše će i brže ići. 😉

 6. Odličan tekst. Nekako nastavnici,profesori teško prihvataju internet i ne koriste kapacitet koji on pruža. Mene je lično oduševio primer jednog profesora matematike koji je zadatke vrlo interesantno obradio i postavio na youtobe u želji da sve učenike pripremi za prijemne ispite.
  Link: http://www.youtube.com/user/profesortube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.