Srpski šef part 3

Srpski šef svakodnevno napreduje i u novije vreme može se nazvati i modernim srpskim šefom ili Srpskim šefom posle 2000.

Srpski šef posle 2000. (u daljem tekstu SŠ2000) prati trendove, kako u modi, tako i u tehnici i tehnologiji, postaje svetski čovek, i rado uvodi nove tehnologije.

Monitoring sistemi

Prva primena monitoring sistema je bila za praćenje parametara procesa proizvodnje a pokazalo se da su monitoring sistemi i jedan od boljih detektora laži u Srbiji.

Opcija sistema za praćenje kao što su čuvanje podataka, skladištenje podataka, prenos podataka, prikaz podataka bez mogućnosti unosa istih od strane ljudskih resursa je predstavljalo pravo olakšanje za sve.

Ljudski resursi su mogli opušteno da pijuckaju piće na svom radnom mestu bez bojazni da će napraviti neku grešku u unosu ili očitavanju što može debelo da ih košta kod pretpostavljenog, bar 3 litra loze ili 2 litra vinjaka. Ovako su mogli da kupuju samo za sebe i da piju potpuno sami te je štednja postala evidentna.

Glavni nedostatak ovakvog uvođenja Monitoring sistema je bila odsustvo uvida SŠ2000 u ponašanje i kretanje zaposlenih.
Iz ovoga se stvorila jasna potreba za uvođenjem monitoring sistema za praćenje ljudskih resursa.

Praćenjem kretanja ljudskih resursa od kancelarija do čajnih kuhinja, prostorija za pušenje i WC-a, monitoring sistemima je dovelo do značajnih smanjenja stresova ljudskih resursa ali i smanjenja troškova celokupne organizacije.

Ljudski resursi ne moraju više u ranim jutarnjim satima kod SŠ2000 na raport. Time je stres gotovo potpuno uklonjen, a kad nema stresa, nema ni potrebe za posezanjem malenih pilula za lepo ponašanje a i za većom količinom alkohola, do utrnulosti. Pije se malo, tek za opuštanje. Smanjenom količinom upotrebe lekova, smanjuju se i gužve u Domovima zdravlja, lekari imaju manje posla, farmaceuti takođe, nema redova, i to predstavlja jedan veliki korak za izlečenje društva u celini.

Na sličan način monitoring sistem pomaže na sprečavanju širenja zaraznih bolesti kod ljudskih resursa, pogotovu onih koji nisu u situaciji da ceo dan koriste dezinfekciono sredstvo. Naime kada ljudski resurs ode do toaleta, zna da je praćen i on jednostavno mora da opere ruke. Pranje ruku je, kažu stručnjaci, pola zdravlja.

Praćenjem ljudskih resursa do čajnih kuhinja daje takođe veliki doprinos očuvanju zdravlja istih. Smanjenim unosom kafa, čajeva, direktno smanjuje potrošnju duvana a samim tim i posetu sobe za pušenje. Ljudski resursi se manje okupljaju, manje šire zarazne bolesti među sobom, manje je svađa jer nemaju vremena da ogovoraju više ljudi i da sami anuliraju postignute rezultate SŠ2000.

Monitoring sistem je čak za 85% povećao zdravlje ljudskih resursa. Manjkavost ovakvog sistema je ta što se nakon radnog vremena ljudski resursi puštaju kućama i skloni su neodgovornom ponašanju, ali priznaćete, nije ni SŠ000 svemoguć, nešto i ljudski resursi treba da urade sami.

Telefoni

SŠ2000 zna i voli da koristi telefon. I fiksni, fiksirani i pokretni, i mobilni telefon. Nedostatak telefona za upotrebu je naterao SŠ2000 da velikom broju svojih saradnika da telefone na korišćenje. To je umnogome olakšalo komunkaciju, ali se dešavalo da dok neki od saradnika prikupi informacije od više ljudi, pa posle javi sve to SŠ2000, SŠ2000 je morao da čeka.

Da bi se izbegao ovakav jedan zastoj u protoku informacija, SŠ2000 je uveo i prisluškivače.
Može da čuje šta zaposleni razgovaraju međusobno i time ubrzava protok informacija, smanjuje mogućnost da ljudski resursi pogrešno čuju ili prenesu informaciju što nekada može da bude veoma loše po poslovanje a time što oslobađa ljudske resurse od ponavljanja više puta istih rečenica, ljudski resursi čuvaju svoje glasne žice i sprečavaju veliki priliv informacija i samim tim čuvaju svoje psihičko zdravlje.

Internet

SŠ2000 je veoma sposoban i aktivan šef. Informacije koje prikuplja na prethodno opisana dva načina, nisu dovoljne i protok istih nije dovoljno brz, pa je prinuđen da koristi i internet.

Za bolju komunikaciju sa ljudskim resursima on je dozvolio da i na takav način ljudski resursi mogu da stupe u kontakt sa njim. Nekada se desi da se neke informacije dupliraju, ali na taj način one ostaju zapisane i može da im pristupi svakoga trenutka.

Kada se SŠ2000 neko obrati putem email-a, pošalje mu poruku ili neki dokument, on odmah angažuje ekipe, koje su u stanju da saznaju sa kog je email-a stigla ta poruka ili dokument i odmah proveri ko stoji iza njega. Na taj način mu je omogućeno da reaguje veoma brzo i ne dozvoli da postoji ikakav zastoj u napredku nit’ organizacije, nit’ ljudskih resursa nit’ ličnom.

Ovo poslednje je, mora se priznati, posledni krik tehnologije i na tome se SŠ2000 mora odati priznanje.

Srpski šef part 1
Srpski šef part 2

slika

One thought on “Srpski šef part 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.