Stara Planina, Babin Zub

Babin Zub je jedan od vrhova planinskog masiva, Stare Planine. Nalazi se na 1780 m/nv, odakle počinje uspon na Midžor. Zapadna strana je karakteristična po vertikalnim odsecima stena. Jedan od njih je nalik starom zubu, odakle potiče i naziv samog masiva. Visina vrha je 200m i dostupna je samo alpinistima.
Detaljnije…

U ovim vrelim letnjim danima pravo rešenje za osveženje, ako ne možete da odete do nekog mora, je planinarenje, ili samo izlet na planinu. Nama je najbliža Stara Planina, a iz Knjaževca najbliži vrh je Babin Zub. Na +40 C nije bilo teško doneti jednu takvu odluku. Od Knjaževca je udaljen 51 km.

Pošto je to bila moja prva poseta Babinom Zubu, nakon višemesečnog reklamiranja Novog Hotela kao i preporuka onih koji su bili i u novom i u starom odmaralištu, očekivala sam više.
Za put smo izabrali nedelju, nadajući se da neće biti gužve na putevima, ali nismo računali na kamione koji su prevozili materijal za izgradnju novog hotela, pa smo putovali skoro 2h.

Sam put je u relativno dobrom stanju, ima i novih deonica, ali ima i uskih grla, da tako kažem, gde je bilo nemoguće mimoići se ni sa automobilima, o kamionima i da ne govorim.
Putna infrastruktura je u očajnom stanju u mnogim delovima u jugoistočnoj Srbiji ali je potpuno neprihvatljiva za ovu destinaciju gde se više od godinu dana govori o izgradnji novog hotela, zapravo o povećanju smeštajnog kapaciteta na planini. Ako Vlada Srbije želi da ima popunjenost kapaciteta, mora da izgradi puteve i obezbedi siguran i brz prevoz do planine i samog hotela.
U ovoj situaciji, radoznali će se usuditi da odu jednom, ali sam potpuno ubeđena da se neće vraćati.

Dalje, ukazala bih i da su na samo novim deonicama postavljeni putokazi onako kako treba, u svim ostalim delovima ih nema, pa je kretanje tim putem potpuno nebezbedno noću.

Sam novi hotel, osim zgrade, nema ništa drugo. Nešto o samom hotelu iz ugla korisnika kome ja verujem je napisala Bebika, pa pročitajte.

Oko hotela se prostire samo crvena zemlja, potpuno neuređen prostor, i stiče se utisak da je završetak hotela bio sam sebi cilj. Možda je zimi bolje, jer svo to ruglo prekrije sneg. OK, nadam se da se radi na tome, ali nakon 8 meseci od kako je hotel otvoren, moglo je bar nešto da se uradi.
Moje mišljenje.

Iz tog razloga smo otišli do starog odmarališta, oko koga već postoje uređena šetališta. Ni to nije baš onako kako bi trebalo da bude, ali je podnošljivo. Priroda je fenomenalna i ko voli planinu, Babin Zub je jedno lepo mesto gde čovek lepo može da provede 1 dan, u letnjem periodu. Zimi je verovatno mnogo, mnogo bolje.

Srbija je zaista lepa zemlja, i Srbija može lepo da zarađuje od turizma. Srbija može da vrati ljude koji su pobegli iz sela samo ako im obezbedi dobru putnu infrastrukturu. Ako im obezbedi pristup Internetu, kako mladi ne bi bukvalno bili odsečeni od sveta.

Izgradnja kompleksa na Staroj Planini će vratiti ljude i dovesti nove, samo ako budu imali osnovne uslove za život.

A to više ne sme da čeka.

Ostale fotografije pogledajte na Flickr-u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.