Dokon POP i jariće krsti, a nekad i koze

Kaže Wiki

Basna (latinski fabula) je naziv za kratku priču u prozi ili stihova čija su protagonisti u pravilu životinje (ređe biljke ili nežive stvari) obdarene ljudskim osobinama. Svrha basne je na alegorijski način opisati ljudske vrline i mane, odnosno slušatelju priče dati moralnu pouku.

Bajka osobita je književna vrsta kod koje se čudesno i nadnaravno isprepleće sa zbiljskim na takav način da između prirodnog i natprirodnog, stvarnog i izmišljenog nema pravih suprotnosti. Prisutno je odsustvo psihološke karakterizacije gdje su likovi ustaljeni, prisutan je polaritet dobra i zla te nesputana moć mašte i želje nad stvarnošću.

Vratismo se onomad sa Jezera, u gluvo doba kako i “priliči” gostima, nakačih se na net (kao i obično) vidim pristigo mi email od domaćina:
“Nadam se da ste lepo putovali do Bora? Veliki pozdrav pred spavanje sa Jezera. Odgovor čitam sutra u podne. Sad ne vidim dobro. 😆 ”
Uljudno uzvratih, da imaju šta da pročitaju sutra u podne:
“Hvala na pitanju, odličan šofer – odlična vožnja (slagah ne trepnuvši pritom ali nimalo)! Na kraju vaše ulice smo videli zeca, i kasnije smo videli još 2 komada na putu. Od kad nisam videla zeca … ejjjj … ”
A malo pre podneva stiže i odgovor:
“Videli ste zečeve? Ja ništa do malopre. 😆 ”
Pa svako bi se naljutio na ovakav komentar, odmah sam mu odgovorila:
“A zečeve smo videli stvarno …. pravi zečevi, a ne oni beli … :mrgreen:

I ne pitah ga je l’ on tada video zeca ili nije? I ako nije video zeca, šta je video?
Jer ja nisam od onih koji lažu (sem kad nisu automobili u pitanju) mogla sam da kažem da sam videla JELENA i to DVA velika na primer, ali nisam … jer to bi onda bila čista i bezočna laž a pomalo i insinuacija, 😆 ovako …
da zaključim, dakle zečevi su bili pravi, nisu iz basne neke ili bajke jer

… neko me naš’o rečima “Živim ono što pišem, jer pišem ono što živim”. Ja velim – tačno je!
‘bem li ga da li sam dobro upotrebila JER i JE l’ …. ali me vala baš briga!

Ljudi iz BASNE dapače, životinje iz BASNE vrlo vode računa o upotrebi jer i je l’ jer/je l’ je to jako bitno za koordinaciju.

Ko je lud, ko je zbunjen, ko je dokon a ko koordinator, vi presudite sami. Ja mogu samo fotografijom da vam pripomognem.

svinjasr

Na današnji dan 1995. godine umro je Juan Manuel Fangio.
Nisam Fanđo, odma’ da se razumemo. Dedu sam ‘ladno slagala (znam da nije poverovao ali sam bar pokušala), ali atola nisam smela (ma ni da pokušam). Odmah sam se ogradila, “ja sam očajan šofer” da ne bude posle, a što nisi rekla …

I reče mi tad, citiram, “Ma i ne treba da se gradi, Bor treba prvo da se očisti, jer je prljav, treba da se izgradi par javnih WC-a i da se napravi adekvatan parking prostor, da se ne parkiraju automobili po ulicama…”

To poslednje je meni trenutno najzanimljivije, jer (prelazim odmah na zato što) tada sam se uparkirala na pumpi, ali smo sinoć moj suvozač i ja okasnili, da ne kažem uleteli deci u termin, pa sam se uglavila nizbordo, do neke ograde, tik uz jednog “plavušana”. Znaju oni koji treba kako ja raspoznajem automobile, ali ovog puta je bio, JARKO je bio te boje – plave.

Bilo je sve pod kontrolom dok nismo krenuli. A tada je postalo neopisivo teško spustiti ručnu, ići uzbrdo u rikverc i još motati na levo – jer smo uleteli deci u termin, a deca ko deca, voze motore i automobile k’o Fanđo F1.

Moj suvozač je bio dobar, gledao je za mene iza, levo i desno. Ja sam gledala pravo. Onda se ona smejala. Ovako, hi, hi, hi … i tada je rekla:
“Što mi je žao što ne pišem postove ovako ko ti, jer da pišem, što bi to bio zanimljiv post”

Eto prilike da napišeš sve što želiš, samo te MOLIM poveZi računa zbog Oreta kako se izražavaš …. zato što je …
… Ore sinoć omogućio svome tapu-lopu pristup netu po principu “no cable” ali uz pomoć mobilnog telefona. Protok onako 480 kbps.

Tako da – nema pauze, “gde god da si post napiši” je novo pravilo, a sve zbog BO u BO (detaljnije, posle 15-og sledećeg).

TO je uradio jer mi se nije dopao poklon za 10 godina rada, ostvaren 15-oga ovoga (od Upravnika sam dobila 15 dana GO – WOW, pa je red valjda da mi on DA malo više) :mrgreen:

A tam’ mi se ič nije dopalo ono – daj mu!
Neki bi rekli “daj mu uvek kad traži” (NIKADA ali nikada ne zaboravite gde radim), mislim se bre, nismo bre na pijaci ili u mesari:

– “Izvinite je l’ imate svinjskoga vrata?”
– Imamo.
– Dajte mi.
– Izvolte …

Ovo svinjskoga nije od one svinje odozgo, ta gore je svinja iz BASNE, nego obična seoska svinja, ona što se kolje, a ne pretiš joj pre toga, nema potrebe, meso je uvek rastresito, masno, obogaćeno lošim holesterolom …

“KršteveMePopeKozeteOtošeUDolat”

Ko je razumeo, razumeo, ko nije nije ni trebalo, a ko je dovde stig’o da pročita – moj naklon! 😀

14 thoughts on “Dokon POP i jariće krsti, a nekad i koze

 1. Gde bre nadje svinjski vrat,znas da ne odolevam tome dok sam na zelenilu.

  A jel i jer i zapete razne ubise me u pojam zato mrzim one nadobudne sto zameraju na greskama.

  Da znas da me ne cudi sto Deda nije video zercove jer on vidi samo koze.Da si ga pitala dal je vido kozu dobila bi potvrdan odgovor. :)))))))))))

 2. Zmajček, ti si uspeo da pročitaš sve? 😯

  Alal vera 😀

  Ovi što ispravljaju greške su uglavnom koordinatori kojima HVALI ponešto. Šta je to ponešto, je nagradno pitanje, a ko pogodi, zna se – NOSI kući! :mrgreen:

  Pa znam da Deda KOZE primeti iz odma’ ali KOZE ne lanadaraju noćom … 😀 … samo danjom da ih svi vidu 😉

 3. Mislio sam da me zezas sa zecovi,znas kad sam ih ja vido da me pitali: ste popili kafu? Jel si ih legitimisao,kako se zovu? Jel te prepoznali? I sl. I posle budi ozbiljan. Da ih je samo Ore video verovao bih,ovako lol. Još kad bi mi Ore objasnio ono povezivanje m.tel. I kompa? Al, najbolje da ga dovezes , pa na licino mesto. A posle pakujem u gepek jednu kozu i par zeceva,da se nadje,lol 😉

 4. Ma bre neozbiljni ljudi. A zecovi, posle se mislim, jadnici bežali od vatre. Banja bila u dimu, znaš da je gorelo i tamo tih dana. 🙁

  A deda, sam se on vozi … 😆 a ovo povezivanje ide preko bluetooth-a, i treba da imaš 3G/GPRS … i košta 5 para za KB.
  100KB – 5din. 😉

  Mi koze i zečeve ne jedemo … imaju bre holesterol 😆

 5. malo sam se zaplela, shvatila ko je suvozač 🙂 za zečeve ti verujem jer ja viđam svakodnevno veverice….ček, šta još? aha, van gog, ovde se ne zna ko je ko, ne zna se 😀

 6. i kako to sad pop krsti jarice, zar dokon Pop ne krsti goveda…???
  mozda to samo u sumadijskim basnama…. 😉

  (eto mene tamo, pa ti to meni lepo na licu mesta razjasni….hihiihii)

 7. kao prvo…pop ne krsti ništa..nego mrsi mu.. :)))))) kažu stari ljudi…

  drugo… ako ste mislili da nisam preživela, pa me nema da se oglasim …grdno se varate… ih bre..pa ne vozi mene neznam tamo ko..nego bre suske!!!!!!

  i – što bibičeš ? 🙂

 8. #zihernadla

  Ovaj mu post dođe ko dogodilo se u poslednjih par dana, sa sve koordinatorom iz prethodnog posta.
  A Van Gogh je idealna muzička numera … :mrgreen:

  #Afroditta

  Ja živim u “ludnici” (metafora) i otprilike se tako i osećam na dan pred odlazak na GO (godišnji odmor). Zaista mi je neophodan … 😐

  #Sarah

  Pazi u našem kraju su aktuelne ovce i koze. Mogu te životinjke lako da se čuvaju po kamenjaru, planinčinama i šumama (po šumami gorama naše zemlje ponosne) te iz tih razloga naši stari su morali tu izreku da modifikuju i da je prilagode podneblju.

  Sam’ ti dođi, deda obećao i kozu pa ćemo sve potanko da ti objasnimo … 😀

  #Gago

  Jedva sam jutros ustala. Evo me još spavam bromazepam mi ne da da se probudim .. 😐
  A bibičem obavezno svaki put kad neko zaspi na semaforu i kad neko uspori vožnju do stajanja zbog zveranja unaokolo … 👿
  Živac …
  A za Popa znam i ja tu bezobraznu varijantu, ali bi ona više legla na priču o muškarcima – generalno.
  Ti bar znaš zašto je ta tema izbegavana sa moje strane … :mrgreen: mož’ da izbije rat … 😀

 9. Moram da pitam Pankyjevog caleta sta krsti kad je dokon,pa vam javljam. Suske,man više da bibiceš, rastera svi zecovi iz kraja, a vidim da i koze nesto uvrnule okice, sve nesto zbunjene i pod stresom,lol

 10. Zečeva mi baš žao … a koza nimalo :mrgreen:

  Koze su uglavnom zbunjene, otkačene i ZLE, sem one tvoje ona je čak iskompleksirana, kompleksom više vrednosti. E za take bih uključila brisače :mrgreen:

 11. A ovo u vezi pitanja “Šta Pop krsti, a nEsu ljudi?” molim te da se pod hitno raspitaš i dojaviš nam. Pitanje je od velikog značaja za celokupnu društvenu zajednicu … :mrgreen:

  I molim te ako možeš raspitaj se krsti li i krave, tzv. “tanga krave” … one su mi specijalno zanimljiva sorta …
  Pozdrav babi … smejala sam se 3 sata … 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.