Miraz


Po starom običaju u Srba, kad mlađanu devojku žele njeni da udaju moraju da spreme miraz. Veći miraz garantuje i boljeg, tačnije imućnijeg mladoženju. Ako pak žele da prizete nekog, odrede cenu i eventualno prizete onog što najviše da.
Siromašni su se ženili po principu “očeš me goljo, oću te droljo”. Nema mnogo cimanja, nema ponuda, nema smaranja. Sve bude u par dana dogovoreno, pa posle mladi kako znaju i umeju.

I to je tako kad je mlada – mlada, ali kad roditelji reše da udaju svoju baba-devojku (u daljem tekstu BD) onda tu nastaju mnoge stresne situacije. Miraz mora da bude mnooooogo veliki kako bi se neko nakanio da krene u proševinu.

Najgora varijanta je kad u kući imaju BD i kad ‘oće da je ožene, tj. prizete nekog.

I tako jednog dana, reši jedna ne baš imućna porodica da oženi svoju BD. Znali su oni odma’ da marketing mora da bude jak, da BD mora da se pritegne i da mora provodadžike, marketing služba, mnogo dobro da se plati.

Podigli oni kredit i platili marketing službu onoliko. Išle one od kuće do kuće, tamo gde je bilo prostora za manevrisanje, i hvalile BD kolko su znale i umele. Sve je bilo dozvoljeno, i što jeste i što nije, al’ mora sve da bude lepo.
Oranice, pašnjaci, livade, konji, kola, štale, onolike životinje i kuće i ambari i kombajni, traktori, prikolice, kosilice, žetalice, posluga, radna snaga, tri kupatila … ma sve sami kvalitet. Mladoženja treba da bude vredan, da ume sve to kontroliše i da uživa. I treba da unese tačno određeni keš (u daljem tekstu K), da prošire proizvodnju i organsku i neorgansku, te da posle toga žive u izobilju, zdravlju i veselju.

Čim je prošao prvi marketinški krug i provodadžike došle da obeveste roditelje ko je sve obavešten i koga rodtelji mogu da očekuju, u roditeljski dom se slila masa sveta. BD ih nije mnogo interesovala ali imetak su svi od reda tražili da vide. Ono smešteno po dvorištu nije bilo sporno, al’ kad su ‘teli da vide one silne njive i livade, domaćini su uvek imali izgovor. Te samo što posejano, te spremno da se žanje, kUj sad da gazi, te popasle ovce, te …

Al’ visinu K nisu spuštali. Još su vikali da vredi i više.
Kako je marketing bio mnogo jak, mnogi su se turali na spisak da oće, sam’ da razmisle i da još jednom pogledaju.

Od svih tih silnih prosaca, ostala trojica. Sve moj do mojega. Svi ‘teli bez K da uzmu i mladu i i manje.

Al’ BD njeni nisu dali.
Žao bilo BD tad. Nije jednostavno kad te neko neće, al’ joj sa druge strane bilo lakše. neće morati mužu da pere gaće, da mu kuva, pere, rađa decu te se brzo smirila.

Al’ roditelji nisu odustali.

Obrnuli oni još dva kruga.

U drugom ostala 2 prosca. Oba ‘tela bez K.
U trećem u proševini doš’o samo jedan. Čekali ga 2 godišnja doba, al’ nije ‘teo da da K.
BD u oba kruga nije bila ni živani mrtva. Gde sad po stare dane da se udaje …

Za svaku marketnišku kampanju roditelji su uzimali novi kredit.

Sad to naraslo – ne zna se. Ubulili se. Radnici stupili u štrajk. Neće da rade, al’ neće ni da idu. One zle porodice i prodane duše pljuju po roditeljima, kažu loš im’ bio marketing malo prijavljeno od imanja. Huškaju ove radnike i poslugu da ne rade i da traže retroaktivno povećanje plata jer su morali da dvore kojekakve belosvetske prosce.

Roditelji presvisli sad sve moraju sami. Šta će i kako će blagog pojma nemaju. Ljute se na BD, najradije bi je poklonili nekom, al’ je sad niko neće. Izvikali je, a i videli da od imanja ima 5 ovaca, tri kokoške i traktor, par livada i jednu oranicu. Ostalo sve bilo komšijsko il’ seosko.

BD se smirila. Ponekad samo opsuje roditelje tek da znaju da im nije zaboravila ono silno cimanje i stra’, al’ je sad mirna i opuštena. Rešila je da uživa u životu jer ne zadugo od bd će postati samo B.

Još da joj nije majke da je tera da ponekad istera ovce na pašu, život bi joj bio baš lep.

Share!
Share

About the author


Suzana Janačković Živković
Tehnolog. Bloger. Voli knjige, muziku, filmove i web design. Piše poeziju. Uređuje Tragove. BITNO joj je veoma bitno. U slobodno vreme ... šta to beše slobodno vreme?


 • twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • rss
 • emailRelated Posts

Discussion: Total 14 Response

Comments: 14 to “Miraz”

 1. Deda says:

  Zaboravila si da napises da je BD menjala tatka nekoliko puta a da se jedan od njih vratio da bude ponovo tata, al da je gori od bilo koje macehe.
  Ili je to za posebnu pricu?

 2. Suske says:

  To je posebna priča.
  Da sam napisala ispalo bi da je baš napaćena, pa bi onda morala da napišem da nije napaćena, da ne treba da je žalimo i da je mogla da se aktivira malo pa da joj bude bolje. Da se ne zadovoljava samo suvim ‘lebom i domaćom ljutom.
  Ovako je baš dobila opis kakav zaslužuje!

 3. electrasdreams says:

  Ko trazi vece, mislim K, obicno izgubi. U strateskog uvek mali, ili ja ne shvatih pisca?

 4. Suske says:

  Ma sve si shvatila baš kako treba. 😉

 5. oremilak says:

  Nema otpuštanja, a nema ni opuštanja. 🙂

 6. Deda says:

  Ore
  Izgovorio si kljucne reci, kao nekada: Niko ne sme da vas bije !!
  UH… 😛 😀
  …dok traje obnova!!!

 7. Suske says:

  I SAD je to NEKADA. Ništa se nije promenilo! Bitno je da se radi, sa svrhom, bez svrhe, koga je briga.
  Neki ćemo da radimo, neki ćete da se opuštate, al’ svi smo svi isti i svi treba da delimo ono što nemamo. 👿

 8. zelenavrata says:

  Ma zajeban taj K 🙂

 9. Suske says:

  da nije njega nijedna đevojka za udaju ne bi imala nikakav problem :mrgreen:

 10. bubazlatica says:

  Mislim, da ce mnoge ” baba devojke ” po Srbiji da porazmisle. ” Udaja ” je sad aktuelna svuda. Ko da veci K njemu djevojka 🙂 Il mozda gresim?
  E narode iz Grada Bora, moje jedince sutra prihaja u vas grad na kosarkaski turnir serbskih regiona. Ko zeli moz i da navija za region Kragujevac za koji igra. Jedince se ODAZIVA NA IME OGNJEN GRUBISIC, ljubi ga majka.

 11. Suske says:

  Ma ne grešiš, nadam se samo da će da porazmisle. 😐

  Srećno košarkašu!
  Detalje ti poslah mail-om 😉

 12. Deda says:

  off
  Mislio sam da gledam kosarkase ( a znam za turnir pre zvanicne objave da ce ga biti u Boru), ali moram da idem za Pirot na takmicenje sa mojima iz skole.
  Cek i ja da se malo hvalim: i moj ljubimac danas i sutra na republickom takmicenju iz automodelarstva -tehnicko, u Nisu !
  Dok ovo pisem, sve mi milo oko srca, ljubi ga tata, a bas me briga sto idem off jer znam da ce Suske i ovako da me zadavi,lol 😛

 13. šaputalica says:

  E, stvarno, blago ludima! 😕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • The song has kept us ... :)