Tako je govorio TITO-8

Mi zato hoćemo da naša mlada generacija i nove koje dolaze upoznaju fizički rad, da bi se izgubila ona razlika izmedju umnog i fizičkog rada. To će se postići samo na taj način što će se jednog dana radnici koji fizički rade podići na viši nivo.

Mi smo već i omogućili da danas-sutra jedan radnik može da postane inženjer ili slično. Zato kroz fizički rad treba postupno da se gubi razlika izmedju intelektualnog i fizičkog rada. Ja govorim o tome zato što kod nas postoji izvesna tendencija odvajanja intelektualne omladine od radne omladine. To je vrlo opasna stvar. Danas-sutra to nam može donijeti vrlo neprijatne stvari. A do odvajanja intelektualne od radne omladine dolazi ako se jedni bave samo fizičkim poslovima, a drugi znaju samo za knjigu. Zato bih ja voli da sva naša omladina zavoli rad.

Mi sada imamo radne akcije, i još ćemo ih imati. Mi moramo da u omladinskom vaspitanju obezbedimo potreban kontinuitet, pošto mladi ljudi brzo rastu, i vrijeme neverovatno brzo leti.

Intervju listu „Mladost“ povodom 40-godišnjice KPJ i SKOJ-a, u Beogradu
8. maj 1959.

Omladina na selu pokazala je već danas ogromne rezultate u socijalističkom preobražaju sela. Rad mladih zadrugara i rad omladine na selu nije neka usamljena pojava, nešto što će samo tako vegetirati.

Ja duboko vjerujem, kad naše omladince sa sela bude u što većem broju zahvatila težnja da što prije preobraze svoja sela i da predju na socijalistički način obrade zemljišta, da će to biti od ogromne važnosti za našu socijalističku zajednicu …

Iz govora graditeljima auto-puta Paraćin-Niš i stanovnicima Niša i okoline
22. novembar 1959.

3 thoughts on “Tako je govorio TITO-8

  1. Naravno da je omladina na selu pokazala ogroman rezultat u socijalistickom preobrazaju sela. Otisla je iz njega. Mnoga sela su se i zatrla. To je ogroman preobrazaj.
    Drug Tito je bio u pravu.
    Drug Tito je opet bio u pravu kada je rekao da treba izjednaciti umni i fizicki rad. To je u praksi dovedeno do takvog stapanja, da sada mozemo sa sigurnoscu reci da imamo drustvo u kome svi – misle da rade. Genijalano!

  2. Nije seoska omladina pravilno shvatila reči druga Tita, nije pristupila socijalističkoj obradi zemljišta!
    Da jeste, … on bi i dalje bio na svim njivama Jugoslavije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.