Tako je govorio TITO-8


| 02.07.2008. | Društvo

Tags: ,

Mi zato hoćemo da naša mlada generacija i nove koje dolaze upoznaju fizički rad, da bi se izgubila ona razlika izmedju umnog i fizičkog rada. To će se postići samo na taj način što će se jednog dana radnici koji fizički rade podići na viši nivo.

Mi smo već i omogućili da danas-sutra jedan radnik može da postane inženjer ili slično. Zato kroz fizički rad treba postupno da se gubi razlika izmedju intelektualnog i fizičkog rada. Ja govorim o tome zato što kod nas postoji izvesna tendencija odvajanja intelektualne omladine od radne omladine. To je vrlo opasna stvar. Danas-sutra to nam može donijeti vrlo neprijatne stvari. A do odvajanja intelektualne od radne omladine dolazi ako se jedni bave samo fizičkim poslovima, a drugi znaju samo za knjigu. Zato bih ja voli da sva naša omladina zavoli rad.

Mi sada imamo radne akcije, i još ćemo ih imati. Mi moramo da u omladinskom vaspitanju obezbedimo potreban kontinuitet, pošto mladi ljudi brzo rastu, i vrijeme neverovatno brzo leti.

Intervju listu „Mladost“ povodom 40-godišnjice KPJ i SKOJ-a, u Beogradu
8. maj 1959.

Omladina na selu pokazala je već danas ogromne rezultate u socijalističkom preobražaju sela. Rad mladih zadrugara i rad omladine na selu nije neka usamljena pojava, nešto što će samo tako vegetirati.

Ja duboko vjerujem, kad naše omladince sa sela bude u što većem broju zahvatila težnja da što prije preobraze svoja sela i da predju na socijalistički način obrade zemljišta, da će to biti od ogromne važnosti za našu socijalističku zajednicu …

Iz govora graditeljima auto-puta Paraćin-Niš i stanovnicima Niša i okoline
22. novembar 1959.

Share!
Share

About the author


Suzana Janačković Živković
Tehnolog. Bloger. Voli knjige, muziku, filmove i web design. Piše poeziju. Uređuje Tragove. BITNO joj je veoma bitno. U slobodno vreme ... šta to beše slobodno vreme?


 • twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • rss
 • emailRelated Posts

Discussion: Total 3 Response

Comments: 3 to “Tako je govorio TITO-8”

 1. baba says:

  Podrum! 😛

 2. atol says:

  Naravno da je omladina na selu pokazala ogroman rezultat u socijalistickom preobrazaju sela. Otisla je iz njega. Mnoga sela su se i zatrla. To je ogroman preobrazaj.
  Drug Tito je bio u pravu.
  Drug Tito je opet bio u pravu kada je rekao da treba izjednaciti umni i fizicki rad. To je u praksi dovedeno do takvog stapanja, da sada mozemo sa sigurnoscu reci da imamo drustvo u kome svi – misle da rade. Genijalano!

 3. Suske says:

  Nije seoska omladina pravilno shvatila reči druga Tita, nije pristupila socijalističkoj obradi zemljišta!
  Da jeste, … on bi i dalje bio na svim njivama Jugoslavije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • The song has kept us ... :)