Đurđevdanski scenario

Svake godine potpuno isti scenario.
Isti glumci, ista lokacija.
NGC – Bor.
Pod trešnjom.
Kraj bunara.
Čisto je.
Zbog dece, red je da utvrde gradivo.

Prvo se jagnje priveže za drvo da bleji neko vreme. Jedno 4 sata, taman da se čoveku smuči.

Preglasna muzika uspeva da blejanje donekle potisne, a potom i da dovede do propuštanja tog “čarobnog” trenutka egzekucije.

No, mnogi nisu propustili.

jagnje

Ali šta je to naspram vola?
Ništa!

I kako posle pranja automobila, klanja, lošeg parkiranja ispred zgrade, bacanja đubreta kroz prozor, zalivanja cveća tako da se višak vode sliva na prozore nižeg sprata, lomljenja drveća, da čovek ostane normalan?

TiN-sneg

Kako?

15 thoughts on “Đurđevdanski scenario

  1. Nemam komentar… Zgrožena sam. Sledeće godine, ima da se organizujem i dođem u Bor, samo da bi kidnapovala to siroto jagnje i pustila ga na neku livadu u nekoj vukojebini.

  2. uf… a preglasnu muziku koja prati OVO (stvarno ne znam kako bih OVO nazvala) mogu samo da zamislim 🙁

  3. zaboravih… neka inspekcija? mada, rece ti da se ponavlja iz godine u godinu pa pretpostavljam da ste probali i nista?

  4. Verovali ili ne, ovo se dešava u 21. veku, po sred parkinga.

    Ja sve razumem, i đurđevdan, i pečenje … ali ovo zaista ne mogu. Ne mogu da gledam niti da slušam …
    Ne znam čemu služe mesare, ‘bem ti budale …

    Inspekcija kod nas ne postoji!

    Nijedna! 👿

  5. U državi u kojoj se ne poštuju ni ustav, zakon i ljudska prava a kamo li vaspitanje i moralnost sasvim je “normalno” da bahatost i loše navike uzimaju sve više maha.

    U takvoj državi samo “žestoko lupanje po džepu” može da spreči i zaustavi širenje bahatosti i loših navika.

    Ali za to je potrebno prethodno konstituisanje neke nove poštene i nekompromitovane vlasti na svim nivoima, jer ova postojeća svojim lažnim obećanjima, lopovlucima i spregom sa kriminalom ne uživa legitimnost i autoritet građana već je samo uzor i primer nevaspitanima i nemoralnima za širenje loših običaja i bahatosti po modelu: “Kad mogu oni gore ono možemo i mi dole ovo”.

  6. Skoro isto je kod mene, ako ne i gore. Kusturicu se spremamo da zovemo svake godine da snima film.
    Porodica, izbeglice iiz Knina, zive u baraci, okolo su sve zgrade, i jagnjence se vrti, sad sam izasla na terasu, ocu da umrem, jer je jagnjetina jedino sto ne jedem, ne mogu, smrdi mi, zatvorila sam terasu, i gledam kao i ti isti scenario svake godine…Beograd, metropola! Mislim cvrc milojko and stanojko!

  7. Kad jaganjci utihnu!

    Zato nas u kulturnim zemljama gledaju kao kroloke. Sablaznjavaju se kada vide da smo zaklali prase , jagnje , tele … I odmah da nemamo problem sa klanjem dece… zivotinja!

    Treba zabraniti tu vrstu paganskog rituala, i nekontrolisanu proizvodnju vatrene vode, pogotovu komercijalnu tipa Zozovaca.

    Ne podrzavam drustva za zastitu zivotinja jer ne postoji drustvo za zastitu dece i ljudi, ali gde su ona u ovom periodu, sto ne dignu glas. E da znate da i oni vole jaganjce, al na raznju.

    Jadni smo ti takvi nekulturni i zaostali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.