Komunikacija u praksi – Odgovor

Radi boljeg razumevanja, pročitajte Komunikacija-primanje poruke i Komunikacija-brzina reakcije

Primili ste poruku, veze nemate o čemu se radi a morate da odgovorite na poruku. Šta da radite?
Nije sramota da nešto ne znate, već je sramota da ne želite to da naučite ili se makar informišete o čemu se radi pre nego odgovorite.
Moguće reakcije na primljenu poruku (iz prakse):

I Normalne

1.Da prosledite poruku onome ko bi mogao da zna o čemu se radi
2.Da se sami angažujete i potrudite se da shvatite o čemu se radi a potom sami odgovorite na poruku
3.Da prosledite poruku onome ko zna o čemu se radi i da se angažujete da saznate i vi kako vam se ovakva situacija ne bi ponovila

Osoba je svesna sebe, svojih sposobnosti, timski je igrač, sigurna je, i stalo joj je da informacije koje se šalju u njeno ime ili u ime organizacije u kojoj radi, budu relevantne. Spremna je da uči i zna da je prihvatanje novih znanja deo posla kojim se bavi. Sa takvim osobama je saradnja svima pravo zadovoljstvo.

II Diskutabilne

1.Da ne prosledite i ne odgovorite na poruku i da potom mudro ćutite o tome kako niko ne bi saznao ali pokušavate da saznate o čemu se radi
2.Da ne prosledite i ne odgovorite, da ćutite o tome i da se uopšte ne trudite da saznate o čemu se radi

mutebutton1Osoba je svesna da ne zna, ne zna ni da li bi to morala da zna. Trudi se da dobije na vremenu i moli Boga da poruke takve sadržine više ne stižu na njenu adresu ali da ne stižu ni kod drugih koji bi mogli da saznaju da je takvu poruku sakrila. Ako pak ipak stigne još jedna poruka ili stigne kod kolege, glavni izgovor je da ta poruka uopšte nije stigla. Ako se potrudi da sazna o čemu se radi je već pozitivan pomak. Ako osobu ni tо ne zanima, onda je sigurno vlasnik organizacije koji ne zna osnovne korake o komunikaciji ili pašenog od starojka kome su dali da sedi u nekoj kancelariji da ne smeta i da se ni slučajno ne bavi svojim poslom, da ne zajebe nešto. Fazon, plaćam te da ne zasereš.

3.Da ne prosledite, ne odgovorite, a da pričate o tome opravdavajući sopstveno neznanje, trudeći se da saznate o čemu se radi

To su galamdžije. Svesni su da su šuplji, zanima ih o čemu se radi, ali ne žele da se sami potrude da saznaju već očekuju da im neko lopatom nasipa znanje. Obično su nedodirljivi, na visokom položaju u nekom državnom preduzeću i sigurni su da im niko ništa ne može šta god da urade. U tu grupu mogu da se svrstaju i oni koji izgledaju kao da ih zanima a u stvari ih uopšte ne zanima. Politikanti.

III Za ispitivanje

1.Da ne prosledite, ne odgovorite, ne informišete se o čemu se radi ali se trudite da diskreditujete osobu koja je poruku poslala, kako bi na vreme upozorili svoju okolinu da poruke od te osobe treba da se ignorišu

Ovakvih osoba, na žalost, ima mnogo u lepoj nam zemlji Srbiji. Ove osobe su uglavnom na visokim položajima u državnim preduzećima. Iskompleksirani koji diskreditovanjem sposobnosti drugih sebe stavljaju u prvi plan. Svoju nesposobnost prikazaju kao vr’ svih vr’ova.

Kojoj grupu vi pripadate, da li ste se ikada zapitali?
Ako niste, mislim da je vreme da to uradite.

Osobe koje namerno ne odgovaraju na poruku iako su dobro upućene u materiju koja je predmet komunikacije i dobro poznaju pošiljaoca, nisu bile predmet analize ovog posta. Mislim da nepoštovanje objašnjava dobar deo ovakvih slučajeva.

Slika preuzeta odavde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.